Inmiddels is het een week na mijn eerste marathon.
Dat ‘mijn eerste’ staat er heel bewust. Er zijn veel mensen die over de finishlijn kruipen en steunen: “Dit doe ik NOOIT meer.” Mijn reactie was: “Whaaa! Wanneer mag ik weer?”
Deels omdat ik lang niet alles gegeven heb en het heel graag nog eens wil doen, maar dan beter. En deels omdat het lopen van 42 kilometer en een beetje me zo’n onoverwinnelijk gevoel gaf. Zo wil ik me nog wel eens voelen! De dagen na de marathon had ik een continue glow en het gevoel dat ik alles, maar dan ook alles aan zou kunnen. Een Toppers concert, twintig aaneengesloten afleveringen van VI én een barbecue met Johan Derksen, een wiskundecollege, een kort pittig kapsel, álles!
In de praktijk bleek ik vooral alles óp te kunnen, in plaats van aan. Onverzadigbare trek. De voorraadkast is leeg nu, inclusief de snoepbak van de kinderen (sorry kinderen!), de weegschaal geeft twee kilo meer aan. Tijd om de draad weer op te pakken, op weg naar de Vestingloop, op 27 mei in mijn mooie Den Bosch. Daar hoop ik een lekkere vlotte 10 kilometer te kunnen lopen.
Er zitten intussen weer twee after marathon loopjes op. De eerste nog stram en moeizaam, alsof ik de hele winter op stal gestaan had, maar wel met de insteek: 5 kilometer maar? Whaha, dat rondje kan ik ACHT KEER mensen! En een beetje! De tweede training ging alweer lekker soepel.
Na een autovakantie naar Frankrijk met drie kinderen op de achterbank stelt een ritje vanuit Den Bosch naar familie in Groningen ineens niets meer voor. Na het lopen van een marathon is elke training ineens een hapklaar brokje. Ik heb dus wel vertrouwen in de komende hardloopdingen in mijn agenda.
Mijn Ikbeginvandaag loopschema
Ik heb sprongen gemaakt het afgelopen jaar. Mijn tempogemiddelde leek elke maand te stijgen, sinds ik met coaching ben gaan lopen. Mijn hartslag bleef lager tijdens inspanning. Ik loop gemakkelijker. En met zoveel plezier. Ik liep zelfs een marathon! (Ja, dat gaat in elke blogpost terugkomen, haha.)
Hoe dat komt? Door de variatie vooral. Mijn hardlooptrainingen zijn heel afwisselend. Voordat ik met de schema’s van Laetitia ging trainen deed ik maar wat. En ik interviel nooit. Maar na intervallen komt opstaan. En sneller worden.
Mijn trainingsweken zien er tegenwoordig zo’n beetje zo uit:
- 2x intervallen, waarvan 1x matig intensief (hogere tempo’s met wat langere herstelpauzes ertussen) en 1x kort en heel intensief (hoge tempo’s met korte pauzes). Eén intervaltraining doe ik zelfstandig en één doe ik er op de atletiekclub.
- 1x middellange duurloop
- 1x lange duurloop, op een lage hartslag
Twee of drie keer per week doe ik krachtoefeningen. Op een matje in de woonkamer, met een kettlebel en met de TRX: ik verzin elke keer iets anders. Mijn bovenbenen, mijn billen en mijn middengebied worden er sterker van, waardoor mijn loophouding beter wordt. Mijn spieren meer kunnen opvangen tijdens het hardlopen, zodat mijn gewrichten dus meer ontzien worden. En ik kom ook nog eens wat strakker in mijn vel te zitten. Win-win-win.
Het afgelopen jaar ben ik alles gaan lezen wat los en vast zit over hardlopen. Knowledge is power. En het houdt me supergemotiveerd, dat informatievreten.
Het maken van je eigen trainingsschema is niet zo ingewikkeld als je misschien zou denken. Natuurlijk, als je iets wil gaan doen als een PR dik verbeteren of een halve of een hele marathon lopen is het handig om een coach in arm te nemen, om voor jou een heel specifiek schema te maken. Dat deed ik ook. En Laetitia zal me ook weer coachen op weg naar de Amsterdam marathon.
Maar als je voor een 5 of een 10 kilometer traint kan je met wat logisch denken en wat basiskennis zelf ook al een eind komen. Omdat mijn hardloopcoach momenteel geen plekken meer beschikbaar heeft stelde ze een e-book samen, met handvatten om je eigen loopschema te maken!
Wat voor trainingen kan jij in je week stoppen op weg naar een 5 of 10 kilometer? En hoe houd je het gevarieerd, zodat je met plezier op pad gaat en je je niet gaat vervelen? Lees het e-book en je weet het.
Voor €10 heb jij de basiskennis om zelf een begin te maken.
Win het Ikbeginvandaag Pimp Your Run e-book
Ik mag een Maak Je Eigen Trainingsschema e-book weggeven. Of, zoals La Coach het zelf zo mooi noemt: Pimp Your Run.
Hoe kan je winnen?
- Reageer even op mijn Instapost: vertel me bijvoorbeeld waarom jij zou willen winnen. Of wat en waar je graag zou willen lopen. Een heel erg zielig verhaal mag ook, dat doet het altijd heel goed bij winacties naar het schijnt. Nouja, bedenk maar iets, maar reageer even, anders weet ik niet dat je meedoet.
- Volg Ikbeginvandaag en mij op Instagram
- Wacht af. Tot ik een winnaar bekend maak. En duim dat jij dat bent.
Succes!
Just curious…waarom de 10 km bij de Vestingloop en niet de 15 km?
Ik merk bij mezelf dat naar mate ik langere afstanden loop ik me moeilijk(er) kan motiveren om bij wedstrijden/events kortere afstanden te doen.
Omdat de 10km een veelvoorkomende afstand is die ik nog nooit in wedstrijdverband liep. Leuk om een tijd te zetten en die te gaan aanscherpen in volgende races, vind ik.
15 komt minder vaak voor. Die liep ik wel op de Zevenheuvelenloop, maar dat zou geen eerlijke vergelijking zijn, dus een volgende 15 loop ik daar wel weer.
De metafoor van “20 afleveringen VI” Maakt alles duidelijk…. Als je er 2 aan zou kunnen ben je n mijn ogen a onoverwinnelijk! Maar 20….? Dan leef je in een ander universum! You did it!