De avondmaaltijden zijn hier in huis niet altijd een feestje. Ik heb drie kinderen onder de zeven. Ze zijn heel kieskeurig en halen vaak hun neus op voor de dingen die ik hen voorzet. Tenzij ik die dingen verdrink in appelmoes.
Dat zou wat kunnen zeggen over mijn keukenprinsessen-skills, maar ik ga er maar gewoon vanuit dat het bij hun leeftijd hoort.
Mijn zesjarige gaat zoetjesaan steeds meer proeven. De verhouding nasi-kroepoek is geleidelijk verschoven van 20/80 naar 40/60. Als hij eten aangeboden krijgt dat niet kent durft hij te proberen of hij het wat vindt. Hij heeft de hele dag trek. Als ik tussen de middag een heel brood zou smeren zou hij een heel brood eten.
Mijn vierjarige eet weinig. Hij redt het vaak op ontbijt, fruit en lunch. Als het tijd is voor het avondeten is hij regelmatig al in slaap gevallen. Die hele schooldagen hakken er bij hem goed in. Hij is degene die aan tafel meestal: “Iiiiieeeew!” roept als ik hem zijn bord voorschotel. Alsof ik hem zojuist een dampende drol met vliegen heb gepresenteerd, in plaats van aardappelen met bloemkool en een stukje vlees.
Jongste is twee. Hij stuitert en springt de hele dag en eet nog bijna alles. Hij heeft de energie zo knetterhard nodig dat het hem niet kan schelen of hij nou een wortel vermaalt of een hap couscous. Oh, kon het maar altijd zo blijven.
Monkeyplatter
Aan het einde van de middag, als middelste dreigt in te storten en oudste al honger als een paard heeft maak ik regelmatig een monkeyplatter voor ze. Waarom het zo heet weet ik niet. Misschien snacken apen ook graag van een vakjesbord met klein hapjes? Want dat is wat het is: een bord of schaal met allerlei hapjes. In dit geval hapjes die m’n kinderen lekker weg kunnen snacken voor het etenstijd is.
Ik probeer er zoveel mogelijk variatie in te stoppen en zoveel mogelijk vitamientjes. Wat als je die zomaar mag weggrazen zijn ze kennelijk lang zo vies niet als aan tafel. Merkwaardig, maar waar!
Wat kan je op een monkeyplatter doen?
Vandaag was onze monkeyplatter een samenraapsel van wat ik nog in huis had: de (koel)kast is bijna leeg. Toch wist ik nog een komkommer, tomaatjes, kaas en wat crackertjes bij elkaar te sprokkelen. De jongens waren er blij mee, maar natuurlijk kan je veel meer variantie aanbrengen.
Wat dacht je van:
- reepjes paprika
- reepjes bleekselderij
- gekookt of gevuld ei
- omeletreepjes
- olijven
- worst
- noten
- kaas
- brood
- appelpartjes
- kersen
- druiven
- crackertjes of pretzels
Dit is nog maar een klein lijstje, maar je kan eindeloos variëren. Als je veel groente presenteert zou je er ook nog een yoghurtdip bij kunnen maken. Dat bleek hier geen succes; daar verven mijn kinderen liever de muur mee dan dat ze er een stukje komkommer in steken.
De monkeyplatters zorgen er hier voor dat kinderen de tijd tot het avondeten wat gemakkelijker overbruggen. Ik sneak ongemerkt wat extra groenten bij ze naar binnen. En als één van de jongens voortijdig in slaap valt hoeft hij in elk geval niet met een lege maag naar bed.
Op Pinterest vind je trouwens duizend leuke voorbeelden van monkeyplatters.
Kende jij de monkeyplatter al? Wat doe jij er allemaal op? Of lees je er nu voor het eerst over? Is het iets voor jouw kleine apen?
Wij doen het sinds een dikke week ook en het is een geweldig concept! We deden al vanalles: van koekjes, tot fruit, tot kaasjes, worst, hummus in allerlei variaties, olijfjes, worteltjes… Wat een succes en zooooo gezellig!!
Als je wil zien hoe het er bij ons aan toe ging: http://www.mijnkwintessens.be/zondag-bakdag-monkey-platter/! Bedankt alvast voor de inspiratie.
jessie onlangs geplaatst…Zondag bakdag: Monkey Platter
Wat leuk dat het bij jullie ook zo goed werkt en wat een leuke blog schreef je erover!
Ik doe wel eens een proeverijtje met Isis (5 jr). Zij een blinddoek om en dan een bordje met van alles en zij moet raden wat het is. Zo proeft ze van alles wat ze normaal gesproken weigert (en heb ik bv ontdekt dat ze echt geen hoemoes lust). Ze vindt het prachtig. Natuurlijk doe ik er ook dingen bij die ze heerlijk vindt. En daarna ben ik aan de beurt uiteraard 😉
Wat een superleuk idee. Dat gaan we hier ook eens proberen!
Mijn jongens knagen ook van alles mee tijdens het eten koken, liefst rauwe groenten. Zelfde idee alleen dan niet zo mooi gepresenteerd;) En wat ze alvast binnen krijgen is inderdaad mooi meegenomen.
Wat een goed idee is dit! Dit ga ik oo eens proberen met onze anti-groente-monsters.