In een gezin van vijf, met drie kinderen onder de acht wordt behoorlijk wat afval geproduceerd, kan ik je uit ervaring vertellen. Ik vind het echt on-ge-loof-lijk dat er supergroene mensen zijn die in hun eentje slechts één vuilniszakje per jaar vol maken! Eigenlijk vind ik het ook al ongelooflijk dat er mensen zijn die genoeg hebben aan één grijze kliko per twee weken.
Touch Bin
Wij hebben – net als half Nederland – in de keuken een grote Brabantia Touch Bin afvalbak staan. Zo eentje waarvan het deksel open klikt als je er op drukt. Die hebben we aangeschaft toen onze jongste in de prullenbakkenfase zat. Pedaalemmers zijn dan geen goed idee meer, geloof me. Nadat je oogappel een paar weken lang de hele dag de klep open-dicht-open-dicht-open-dicht stampt ben je het als moeder echt wel bijna beu. En na dat je zes keer je sleutels hebt moeten opdiepen tussen de koffiefilters, de broodkorsten en de appelschillen helemáál.
Een touch bin werd het dus. Die kregen m’n jonkies niet open als ik hem sneaky andersom neerzette. Dan kan je op de deksel drukken wat je wil, maar open gaat -ie niet. Ik vind het ideaal, omdat we nooit meer met onze handen aan de deksel hoeven zitten. En als ik een theezakje weg moet gooien houd ik er mijn hand onder tegen het lekken en open ik de bak met mijn elleboog. I got skills!
Zo veel afval
In die afvalbak gaan 30 liter zakken en soms heb ik wel eens het gevoel dat ik voortdúrend heen en weer loop tussen de bak en de kliko. Wat er al niet in gaat op een dag. Lege pakken sap (ik vouw ze klein op, de man niet), theezakjes, veel te veel etensrestjes van de borden van de kinderen, fruitafval, broodkorsten, aardappelschillen, kliekjes, het lijkt niet op te houden! Het is maar goed dat er tegenwoordig een plastic-inzamel-container bij het winkelcentrum staat, waar ik wekelijks zakken met melkkannen, vleesverpakkingen en lege aanmaaklimonade- en schoonmaakazijnflessen naartoe sleep, want anders zouden we aan één kliko niet eens genoeg hebben.
Minderen
Op de blog van De Groene Meisjes volg ik met veel interesse hun weg naar minder afval. Zelf zou ik daar ook nog een heleboel stappen in kunnen zetten.
- Kleinere porties koken, in plaats van steevast te veel in de hoop dat iedereen vanavond wél goed eet.
- Kliekjes niet zomaar wegbonjouren, maar er iets creatiefs mee doen, al is het maar een soepje voor mezelf.
- Geen voorgesneden groenten meer kopen.
- Minder vlees eten en het vlees dat we nog wel eten niet bij de supermarkt. maar bij de slager kopen (= geen plastic bakjes).
- Met z’n allen meer water drinken gedurende de dag (mijn jongens zijn nogal van de ranja en de sapjes).
EDIT: ik ontdekte net op de site van de plaatselijke afvalstoffendienst dat sap- en zuivelkartons bij het plasticafval mogen. Hoera! Dat gaat al veel winst opleveren.
Dat zijn zomaar wat relatief kleine stappen, die een flink verschil zullen maken in de hoeveelheid vuilniszakken die ik wekelijks dichtknoop.
De afgelopen twee weken heb ik in ieder geval al érg mijn best gedaan, met bewuster inkopen, met afgepaster koken en met recyclen: in plaats van anderhalve kliko (ik heb namelijk ook nog een tweede, kleinere, omdat ik meerdere kinderen in de luiers had) heb ik alleen de grootste gebruikt en die zit nog niet voor driekwart vol!
Hoe zit het bij jullie met de afvalproductie? Houd jij altijd nog ruimte over in jullie container of moet je die laatste zak er altijd nog bijproppen, waardoor -ie met halfopen deksel aan de straat staat?
Ik heb ook een gezin met 3 jonge kinderen. We hadden per twee weken veel te veel afval. Tot we kippen namen. Die eten zo goed als al onze etensresten (behalve vlees natuurlijk, en bepaalde vruchten), Dat maakt voor onze afvalberg een groooot verschil. En we krijgen er eitjes bovenop. Ik weet niet of dat voor jullie een optie is?
Wij doen ons best om wat op het afval te letten. Als ik goed voorbereid op pad ga en in een dappere bui ben, durf ik bij de slager/frituur/chinees/broodjeszaak mijn eigen bakjes bovenhalen. Wat wij wel altijd flink doen: een drinkbus met kraantjeswater meenemen en een brooddoos. Broodkostjes gaan in de broodpudding! De wasbare luiers voorkomen ook aardig wat afval. Maar ik vind het toch ook steeds frustrerend hoeveel afval wij als gezin genereren, vooral omdat we onze meeste aankopen in de supermarkt doen en daar is zo goed als alles verpakt.
Hallo Kim
Je zou ook op http://www.use-less.nu kunnen kijken om tips te krijgen om minder verpakkingsmateriaal te kopen.
En op onze FB deel ik ook tips hierover:
https://www.facebook.com/uselessweek/?ref=hl
Hier (hoofdstad van Overijssel) een gezin van vijf (kinderen zijn 6, 9 en 11). We hebben een papiercontainer die eens per maand geleegd wordt, een groenafval (tuin, groente en fruit) container die eens per twee weken geleegd wordt en een grijze container voor plastic en metaal. Die wordt eens per vier weken geleegd. Het restafval gaat in een ondergrondse container op de hoek van de straat. Glas gaat in de glasbak. Ik denk dat wij een 60 liter vuilniszak met restafval vullen in 3 weken tijd. Misschien ook wel 4 weken.
De grijze container zit altijd mudjevol. Er gaat plastic in, maar ook blik en melkpakken en plastic flessen. De papierbak krijgen we ook altijd wel vol.
Bij ons is het juist andersom. Wij hebben in 2 weken een mini zakje afval. In Almere moet je alles scheiden. Wij hebben een combinatie bak die eens in de twee weken geleegd wordt, zomers een drama maar alleen het groen zit altijd vol. Luiers en beestenafval met name. Ik snap juist niet dat andere gezinnen zo’n volle bakken hebben…
Maai onlangs geplaatst…Snel een colsjaal haken
2 volwassenen en 3 kinderen onder de 5 en wij zetten onze grijze container denk ik eens per 3 maanden bij de weg. We scheiden gft en PMD (plastic, blik en drinkkartons). Van PMD hebben we een zak vol per week. Sinds we de drinkkartons bij het plastic mogen doen houden we dus haast geen grijs afval over.
Dat zou hier ook veel schelen, als zuivel- en sappakken bij het plastic mochten. Maar helaas worden die hier nog niet apart ingezameld. Er is ook geen inzamelpunt voor.
Hoei!
Ik ontdek net op de site van de afvalstoffendienst dat die pakken hier dus WEL bij het plastic afval mogen. Eye-opener: dat gaat echt veel schelen in het restafval.
Kinderen en weinig afval is inderdaad een moeilijke combi. Maar heb je geen mogelijkheid om GFT en plastic/blik/drankkartons te scheiden van de rest? Dat is bij ons meer dan de helft van het totale afval (en bijna alle rest zijn luiers inderdaad 😉 )
We scheiden papier, glas en plastic. Blik heb ik vrijwel nooit, maar dat wordt hier ook niet apart ingezameld.
Van een inzamelpunt voor drank- en zuivelkartons zou ik héél blij worden, maar dat is er in onze gemeente niet.
OEH! Enorme eye-opener net op de site van de afvalstoffendienst: drankkartons mogen hier wél bij het plastic. Woei! Dát gaat een boel schelen!
In mijn dorp hebben we geen kliko’s maar vuilniszakken. We betalen dan ook erg weinig afvalstoffenheffing maar de prijs van zo’n speciale vuilniszak is hoog. Ik ben daarom ook een enorme fan van afvalscheiden. Een zak voor GFT (waar overigens ook luiers in mogen, alhoewel ik die al jaren niet meer heb), een zak voor PMD (plastic, metalen verpakkingen en drankkartons), papier apart, glas apart. Per 1 januari komen ze hier de restafvalzak ook nog maar eens in de twee weken ophalen. Haal ik makkelijk. Soms sla ik zelfs wel eens over. Is voor mij echt een sport geworden, dat afvalscheiden…
Sandra onlangs geplaatst…Ik heb geboekt!
Haha, zoal gewoonlijk weer heel herkenbaar.
Wij zijn ook met zijn 5 en en onze tweeling zit nog in de luiers dus dat gaat heel hard.
Onze kliko zit in een normale week al propvol, met feestjes en na moeders opruimwoede redden we het niet met alleen onze kliko. Gelukkig hebben we een lieve alleenstaande buurvrouw die het geen probleem vindt als we haar kliko ook volstorten als het nodig is.
T kan altijd erger!
Wij hebben met ons koppige gezin 2 grote grijze containers in gebruik. Om den week dus 480 liter restafval…slik nu het zo typ klinkt het wel heel heavy?
2 peuters in de luiers tikt behoorlijk aan natuurlijk maar dan nog toen ik de gemeente benaderde voor een 2e grote container verklaarde de medewerkster mij bijna voor gek..of ik een weeshuis tsss.
Deze blog is wel stof tot nadenken…misschien een doel voor eind van het jaar terug naar 1 restafvalcontainer!
Bedankt voor de eyeopener!!
Suc6 voor jullie!
Dat is wel veel ja! Wat gaat er allemaal in dan? En welk afval scheid je? Papier, glas en plastic?
Met luiers gaat het heel rap ja, dat weet ik nog goed, maar daar zijn wij sinds kort helemaal uit, hoera!
Tenzij je wasbare luiers gebruikt! Dan heb je geen luierafval meer (hooguit alleen de billendoekjes als je die nog wil gebruiken – maar je kan ook wasbare billendoekjes gebruiken). Wij zijn iig helemaal fan! Minimale stank (die chemische troep in wegwerp stinkt echt), bijna geen afval, altijd luiers in huis, niet meer op jacht naar goede aanbiedingen, beter voor het milieu (ja, zelfs als je de luiers in de droger mikt), veel goedkoper (scheelt zo 700 euro per kind, en dit loopt nog meer op als je meerdere kindjes in dezelfde wasbare luiers doet), sneller zindelijk (zeggen ze, zoontje is 5 mnd dus daar heb ik nog geen ervaring mee). En die leuke printjes!! Die wasbare luiers zijn gewoon zo schattig..
En die wasmachine draait wel… dus echt heel veel meer werk is het niet.
Hier hebben wij een groene bak (gft) en een blauwe (papier) en dan gaat de rest in de 2 grijze. Plastic containers zijn er wel bij de supermarkten maar daar doe ik dus niet aan? simpelweg te omslachtig (nu)
Ooit hadden wij hier luierinzamelingspunt…dan hadden wij misschien met 1 grijze container toe ge kunt….helaas…aan de andere kant ruimen wij nu regelmatig op zodat de container vol zit en wij nagenoeg nooit naar het afvalbrengpunt hoeven?
Ik weet niet hoe groot een kliko is, die hebben we niet in België, maar ik gok 60 liter?
Wij hebben met 5 personen 30 liter per twee weken.
Ik snak naar het moment dat de middelste droog is ’s nachts, dat scheelt zeker al de helft van het afval waardoor we hopelijk een maand kunnen doen met 1 zak à 30 liter.
Toen de kinderen klein waren heb ik altijd wasbare luiers gebruikt, maar elke dag de kaka van een bijna 5-jarige uitspoelen vind ik niet meer leuk… De jongste (2,5) is gelukkig al droog ’s nachts 🙂 En de wasbare luiers schuif ik met liefde door naar de nieuwe baby!
geertruurzaam onlangs geplaatst…Fair Wear Friday # Vintage trouwjurk
Ah, wij scheiden trouwens wel papier, glas, gft en plastic. Niet alles wordt opgehaald, maar de rest brengt mijn man eens in de zoveel tijd naar t containerpark.
geertruurzaam onlangs geplaatst…Fair Wear Friday # Vintage trouwjurk
Hier scheid ik papier, glas en plastic. In onze groenbak mag alleen nog tuinafval, maar er lopen proeven in deze gemeente om wellicht weer terug te gaan naar GFT. Dat zou al aardig helpen, met al die aardappelschillen, bloemkoolloof etc. etc.
Ik vind het altijd zo verwonderlijk dat elke gemeente daar blijkbaar andere regels over heeft!
geertruurzaam onlangs geplaatst…Fair Wear Friday # Vintage trouwjurk