Webkim.nl

het zoveelste hardloopblog

  • Over Kim
  • Archief
  • Contact

Lange duurlopen: 12 tips over waar je in hemelsnaam naartoe kan lopen

23 februari 2019 Door: Webkim

De Rotterdam marathon komt steeds dichterbij. Nog drie keer knipperen en ik sta weer met kippenvel op mijn armen en kriebels in mijn buik aan de start.

Dat betekent dat de periode van de lánge lange duurlopen is aangebroken. Mijn weekendtrainingen worden steeds een stukje uitgebreid. Die duurlopen brengen, behalve het daadwerkelijke lopen van al die kilometers, een extra uitdaging met zich mee. Want waar ga je eigenlijk heen?

Twintig tot dertig kilometer is een heel eind en zeventien rondjes Noorderplas? Daar wordt niemand vrolijk van. Ook al is het op zich een heel mooi rondje. Maar waar loop je dan in vredeshemelsEliudsnaam wél naartoe?

Ik geef je hier wat tips over hoe je mooie duurlopen kan doen, sommige kreeg ik zelf en waren echte eye-openers. Andere zijn eigen ontdekkingen. En ik dacht: let’s pay it forward, misschien zit er voor jullie ook iets bij!

Aan elkaar lussen

Toen ik net begon mijn afstanden uit te bouwen knoopte ik vaste rondjes aan elkaar. Altijd rondom huis. Het nam wat stressfactoren weg, want ik kende de route en ik zou altijd de mogelijkheid hebben om eerder af te buigen in het geval dat het niet zou lukken.

Bovendien kon ik op deze manier ook gemakkelijk testen met nieuwe sportvoeding. Stel dat ik een bepaald gelletje niet zou kunnen verdragen, dan kon ik gemakkelijk via huis lopen. De gedachte dat ik geen darmexplosies zou hoeven hebben ergens in de berm tussen Den Bosch en Sint Michielsgestel vond ik wel heel prettig.

Uiteindelijk is het nooit nodig geweest, maar gewoon het idee dat het zou kúnnen vond ik echt geruststellend.

Afstandmeten.nl

Er zijn verschillende sites waarmee je thuis op de bank een hardlooproute kan uitpuzzelen. De bekendste is misschien wel afstandmeten.nl. Door punten te zetten op de kaart kan je een hele route uitstippelen en je ziet meteen het aantal kilometers. Je kan de route opslaan en onderweg af en toe spieken op je telefoon. Of je schrijft de hoofdlijnen op je hand of op een papiertje.

ImagineRun

De app ImagineRun neemt je het routepuzzeltje uit handen. Je geeft aan welke afstand je wil lopen, je kiest een startpunt en huup-huup-barbatruc, op basis van GPS draagt de app je drie mogelijke routes aan. Je kiest er één uit en je kan gaan. Je route eindigt weer bij je beginpunt.

Dat is niet alleen heel handig voor je lange duurlopen, maar ook als je ergens anders wilt hardlopen dan thuis en de omgeving niet kent. Bijvoorbeeld op vakantie, of tijdens een werktrip. Je trekt je loopkloffie aan, vertelt de app hoe ver je wil lopen en hatseeee, je krijgt drie hardlooproutes cadeau. Superhandig toch?

Heen-terugje

Als je volgens je schema een bepaalde afstand moet lopen, maar je hebt geen zin of tijd om het uit te puzzelen, dan kan je natuurlijk ook gewoon een heen-en-weertje lopen. Zo deed ik het van de week, ik besloot op het laatste moment mijn weekendduurloop een paar dagen te vervroegen en had nog geen idee waar ik naartoe zou kunnen. Dus liep ik 11 kilometer en keerde om. Om vervolgens precies dezelfde route weer terug te lopen. Zo kwam ik thuis met exact 22 kilometer op de teller. Missie geslaagd.

Mentaal vind ik het wel prettig ook. Ik ervaar hetzelfde als met de terugrit van vakantie: terug lijkt altijd sneller te gaan.

Zwerfloopje

Zit je nogal vast in de routes die je altijd al loopt? Gebruik je duurloop eens voor een zwerfloopje! Je kan een heel eind komen als je een twintig-plusser moet lopen. Loop lekker in het wilde weg. Het hoeft geen rondje te zijn. Ga gewoon waar je gevoel je brengt. Wil je links? Dan ga je links. Heb je zin om die brug eens over te steken? Of met dat pontje naar de overkant? Doen!

Het enige dat je moet doen is zorgen dat je je telefoon bij je hebt en van tevoren afspreken met iemand die je komt ophalen op je eindpunt! Als je je laatste kilometers handig uitkient is dat bij een cafétje ofzo, zodat je rustig kan wachten op je ride home.

Ik heb trouwens ook wel eens een McDrive op 25 kilomter afstand geGoogleMapst. Prima plek om je te laten ophalen en na zo’n afstand gaat een milkshake er echt wel in! Je kan er ook één zoeken op de helft van je afstand en zelf weer teruglopen.

Treinloopje

Zoek met Google Maps eens een treinstation op ongeveer de afstand van je duurloop. Dan loop je daar naartoe en neem je vervolgens de trein terug naar huis. Of andersom: je treint naar dertig kilometer verderop en je loopt terug.

Fietsknooppunten

Nederland heeft een enorm uitgebreid fietspadennetwerk, met 1001 vertakkingen. Dat is ook als hardloper heel handig, want fietspaden zijn regelmatig, dus lekker om op te lopen. Je hoeft er zelden te stoppen en je kan hele afstanden afleggen.

Het fietspadennetwerk is vertakt met fietsknooppunten. Naast de paden staat regelmatig een overzichtskaart, zodat je even kan spieken en langs het fietspad staan wit-groene bordjes met het nummer van het pad waarop je je bevindt. Ook staan de vooraankondigingen van een vertakking aangegeven.

Die fietsroutes kan je heel gemakkelijk aaneen rijgen tot een flinke hardlooproute. Je hoeft dan alleen maar de nummers op te schrijven die je moet volgen. Je kan bijvoorbeeld de app Fietsknoop gebruiken om thuis een route te maken.

Dropping

Laat je door iemand uit de auto zetten en loop terug naar huis. Of combineer het met een bezoekje aan familie of vrienden: jij stapt op een x-aantal kilometer voor de bestemmig al uit de auto en loopt verder. Om vervolgens op je plaats van bestemming even onder de douche te stappen. Het geeft je de kans om je kilomters te maken in een andere omgeving, waardoor ze beduidend sneller lijken te gaan.

Gezamelijke trainingsloop

Overal in het land worden er gezamelijke duurlopen en trainingslopen gehouden. Vanuit loopgroepen, hardloopwinkels, atletiekverenigingen en Facebookgroepen. Je hebt dus altijd wel een mogelijkheid om je dertig kilometer lopen in een groep te doen. Meestal wordt er met verschillende tempogroepen vertrokken, zodat je er vast één kan vinden waar je in past.

Homerun

Gebruik je duurloop eens voor een trip down memory lane. Zelf ben ik van plan één dezer dagen een duurloop te maken in het stadje waar ik ben opgegroeid. Omdat ik veel kilometers moet maken kan ik via mijn ouderlijk huis, basisschool, middelbare school, het oude Vestingstadje, het strandje en nog veel meer plekken die diep in mijn hart gegrift staan. Ik kijk daar zo enorm hard naar uit! Back to my roots. Dat wordt een paar uur janken op loopschoenen, haha.

Je kan natuurlijk ook naar een plek gaan die je gewoon heel mooi vindt. Trakteer jezelf op een duurloop in Schoorl, op de Hoge Veluwe, waar je maar wil. Het enige dat je moet vinden is tijd. In een andere omgeving hardlopen is zo leuk!

I’ll show you mine, if you show me yours

Andere hardlopers vinden een andere omgeving vaak natuurlijk ook heel tof. Maar weten de weg niet. Dus je kan onderling wat afspreken, bijvoorbeeld via de Facebookgroep Ik Loop Hard. Ik laat jou dit weekend twee uur Den Bosch en omgeving zien. En volgende week kom ik bij jou lopen. Hoppa: twee mensen blij! Of misschien wel een heel groepje.

Ga de stad uit

Duurlopen zijn het fijnste in buitengebied, vind ik. Ik probeer dus altijd zo snel mogelijk de bebouwde kom achter me te laten en de lange, rechte, eindeloze paden op te zoeken. Hoe minder kruisingen en verkeerslichten ik tegen kom, hoe liever het me is. Na een bepaald aantal kilometers is het echt geen feestje om na een rood licht je tempo weer op te moeten pakken. Gedachtenloos kunnen blijven gaan werkt voor mijn het beste. Met een fijn muziekje erop, of met een podcast of luisterboek, om mijn tempo wat in bedwang te houden.

Ga eens op pad in de omliggende dorpen en gehuchten. Plaatsen waar je normaliter niet of weinig komt, omdat er níks te doen is, dat zijn de beste plekken voor een hardloper.

Aanvullingen? Let me know!

Tot zover mijn duurlooptips. Los van de open deuren, zoals: neem je telefoon mee en je pinpas of wat los geld, just in case. Je kan zomaar een ijscokar tegenkomen onderweg. Of je knie schiet in kilometer 23 op slot en een bus of taxi naar huis zou toch wel fijn zijn.

Heb jij nog fijne aanvullingen? Laat het me alsjeblieft weten, misschien kan ik ze op een later moment nog toevoegen! Succes met je trainingen als je ook op weg bent naar een voorjaarsmarathon. We zijn er bijna! En nu de lente zich al  voorzichtig laat zien wordt het er allemaal alleen nog maar leuker op!

 

Ook leuk om te lezen!

  • Wie hield Webkim nou eigenlijk voor de gek?Wie hield Webkim nou eigenlijk voor de gek?
  • In blijde verwachting (van een marathon)In blijde verwachting (van een marathon)
  • Race recap: Rotterdam Marathon 2019Race recap: Rotterdam Marathon 2019
  • Webkim liep stiekem de Rotterdam MarathonWebkim liep stiekem de Rotterdam Marathon
  • Race recap: Utrecht Marathon 2019Race recap: Utrecht Marathon 2019
  • Race recap: Amsterdam Marathon 2018Race recap: Amsterdam Marathon 2018
5

Reacties

reacties

Over Webkim

Ik ben Kim, 43 en ik loop hard. Ik heb drie kinderen, alledrie jongens, dus je kan wel nagaan dat het HEERLIJK is om de rust op te zoeken op mijn hardloopschoenen. Intussen ben ik - sinds 2017 - zo verknocht geraakt aan hardlopen, dat ik zeven marathons liep. Wil je nog meer over me weten? Dat mag!

Comments

  1. Janine says

    19 maart 2019 at 11:27

    Ik gebruik ook wandelroutes om te rennen!

Volg Webkim hier voor meer!

  • 1,634 Fans
  • 1,765 Followers
  • 2,271 Followers
  • 829 Followers

Hoi!

Webkim

Ik ben Kim, 43, happily married en moeder van 3 jongens (14, 12 en 10).

Tussen het boterhammen aanslepen, me het leplazarus wassen , hardlopen en kilometers dwalen met de hond door blog ik hier ook weer soms. Over weer fit worden, over hardlopen, over moederschap, over mij en over Leuke Dingen.

Leuk dat je komt lezen!


Categorieën

Zoek je iets?

Categorieën

Zoek je iets?

Copyright © 2022 · Webkim.nl alle teksten en beelden op deze site zijn, tenzij anders aangegeven, eigendom van Kim Heerschop