Nadat ik net de lunchtrommels van mijn kinderen (6 en 4 jaar) in hun schooltassen had gestopt had ik nog tijd voor een kop thee en een rondje Twitter. Iemand verwees naar een artikel in de Telegraaf van vanochtend: Waar haalt u een goedkoop lunchpakket voor uw kind?
Het enige wat ik daar vreemd aan vond was het werkwoord ‘halen’. Waar haal je in hemelsnaam een lunchpakket? Het hele idee daarachter is toch dat je dat zelf maakt?
Het was pas bij het open klikken van het artikel dat ik echt van mijn stoel viel.
Een lunchpakket volgens de Telegraaf
Waar haal je een goedkoop lunchpakket voor je kind, vraagt de redactie van de rubriek Over Geld zich af. Met halen wordt hier bedoeld dat je de afzonderlijke onderdelen van het lunchpakket gaat kopen bij de supermarkt.
Hieronder zie je een prijsvergelijking die de redacteur maakte.
Koek, suiker, chocolade
Heb je bovenstaand lijstje bekeken? Dat is toch geen lunch? Of neem jij om half één ’s middags een pakje koekjes en een pakje drinken bij je boterhammen? Als dit de producten zijn die een groot deel van de Nederlandse kinderen dagelijks mee naar school krijgen vind ik het ineens niet meer zo raar dat ik overal waar ik met mijn kroost kom veel te zware kindjes zie.
Gezonde basis
De school van mijn kinderen heeft het beleid aangepast op de overload aan koek en snoep die er dagelijks in lunchpakketten de klassen binnen kwam. Sommige ouders gaven zelfs koude frikandellen aan hun kleuter mee, als ik de verhalen moet geloven.
In de lunchtrommels mogen sinds vorig jaar alleen nog broodproducten. Koekjes en snoep worden niet getolereerd. Het tien-uurtje moet fruit zijn. Sommige ouders maken zich er nog vanaf met knijpfruit, maar fruit is de boodschap. Pakjes en zakjes drinken mogen de klas niet meer in. Om de afvalberg te reduceren moeten de kinderen hun drinken in herbruikbare schoolbekers meenemen.
Zo draagt de school actief bij aan een gezonde basis voor de kinderen.
Zielig
“Ik mag toch wel een paar koekjes meegeven? Het is mijn kind!” hoorde ik voor de vakantie nog een moeder uitvallen tegen de juf. “Het is al zielig genoeg dat hij niet meer thuis kan eten, dan mag ik toch wel wat lekkers in zijn trommel doen?”
Ze doelde daarmee op het continurooster: de kinderen zijn van 08.30 tot 14.00 uur op school en lunchen daar dus ook vijf dagen per week. Met hun vriendjes en vriendinnetjes en de juf of meneer. Daar is niets zielig aan, lijkt me.
Je kind volstoppen met compensatiesnoep, zodat het veel te zwaar wordt, een ongezond eetpatroon aanleert en uiteindelijk niet alleen een lunchpakketje met Oreo’s mee moet nemen naar zijn werk, maar ook een etuitje met insuline en een spuit, dát is zielig.
Brood, melk en appels
Een normaal lunchpakketje, daar hoeft toch echt niet meer in dan boterhammen, fruit en een beker melk? Dat is wat ik mijn mannetjes dagelijks mee naar school geef en daar doen ze het prima op.
Dat pakje koekjes scheuren we thuis wel open: elk een koekje bij de thee.
Wat geef jij je kind(eren) mee naar school? Houdt jullie school er een speciaal beleid op na, qua eten en traktaties?
Wat die moeder ook zegt: het is al zo zielig dat hij niet thuis mag eten, dus krijgt hij wat lekkers mee. Daarmee kweek je dus mensen die, als een situatie niet fijn is, ongezonde dingen gaan eten. Emo-eters, zeg maar.
En ook: waar haal jij de tijd vandaan om zo’n kunstwerkjes te maken voor schooltijd?
Dat doe ik niet elke dag meer hoor Judith, nu ik twee schoolgangers heb. Maar ik maak de trommels altijd de avond van tevoren klaar en zet ze in de koelkast. Dan kunnen ze ’s morgens zo de tassen in.
Isis krijgt als ze moet overblijven soms wat lekkers bij haar brood, een zakje goodie snoepjes (feitelijk soort gedroogd fruit).
Al het snoep hier in huis is van de biologische winkel. Ik realiseer me: nog steeds niet gezond, maar iets minder volgestopt met kleur- geur- en smaakstoffen.
Isis eet tussen de middag graag een beschuit of cracker. Dat meegeven naar de overblijf is lastig, maar ze vindt het prachtig om een droge cracker, een mes en een beetje honing of smeerworst of (ja, dat wel…) chocopasta in een folietje erbij te krijgen. Kan ze het zelf smeren op de overblijf.
En voor de fruitpauze krijgt ze fruit, zo simpel is het. Het heet toch fruitpauze! Gelukkig is ze een geweldige fruit-eter (in tegenstelling tot avondeten, maar dat is een ander verhaal).
Ik geef ze een appel mee, die ik in stukken snijd met zo’n handige snijder. Tegen de tijd dat ze hem moeten opeten is hij meestal bruin uitgeslagen…
Verder geen koeken of zo.
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Gebakken paprika met ui, ham en kaas op brood
Tegen het bruin worden van een gesneden appel kan je hem eeen minuut of vijf in een bakje water met een scheutje citroensap leggen voor het meegeven.
Onze school maakt zich erg sterk voor gezond eten, waar ik erg blij mee ben!
Drinken mag alleen in een niet doorzichtige drinkfles. Zo zijn ouders vrij om, als ze dat per se willen, gesuikerde dranken mee te geven, maar het wordt sterk afgeraden. 10 uurtje is altijd fruit, lunch geen koek/snoep, 14 uurtje mag een droog koekje maar is op dinsdag sowieso altijd fruit. Traktaties ook bij voorkeur gezond.. al wordt daar wel eens vanaf geweken als ik zo de foto’s van school zag.
Zelf heb ik het hele afgelopen jaar hooguit 10x een minikoekje in z’n trommel gedaan, maar die lag er regelmatig nog in als hij thuiskwam.
Fijn is dat, zo’n ‘gezonde school’!
Tis verschrikkelijk! Ik schreef er vorige week ook een blog over, want het frustreert me enorm wat ouders hun kinderen voorschotelen.
Moeder tegen haar 3jarige: “Nee ’s morgen drinken we geen cola, enkel fruitsap!” Waarna ze een fles fanta op tafel zet. WAARGEBEURD, IK VERZIN HET NIET.
Of papa over zijn 1,5jarige op een BBQ: “hij lust geen groenten, vandaar dat hij enkel vlees eet”. Terwijl zijn zoon de 3de witte pens naar binnen werkt.
Het doet me echt kokhalzen!
Jules gaat nog maar naar de crèche (de biotoop). Het is een crèche waar alles biologisch is (niet enkel het eten, maar ook wasbare luiers e.d.). Uiteraard zorgen zij elke dag voor vers fruit en groenten, maar er geldt ook een regel dat bij verjaardagen geen zoetigheid mag getrakteerd mag worden, er zijn voldoende gezonde alternatieven.
Ik keek ook vol verbazing soms in de koelkast voor het overblijven of bij de tussendoortjes. Dat een pak met twee rozijnenkoeken gezond geacht wordt… En die drankjes uit flesjes waar dan veel roze plaatjes op staan van fruitsoorten :S
De uitspatting hier in huis is de keuze uit een dadel of een gedroogde abrikoos. En vele soorten fruit. En heel soms voor tussen de middag een stuk volkorenontbijtkoek naast de volkoren boterhammen. Een cracker of een beschuit meegeven is wat lastig, anders deed ik dat ook 😉 De basis is ook gewoon gezond eten. Vanaf dit schooljaar is er hier ook een continurooster. Ik ben benieuwd met wat voor een verhalen dochter thuis gaat komen.
Ik geef je volkomen gelijk.
Al denk ik wel dat als de mama en papa weinig tijd hebben er gemakkelijker een koek zal tussen kruipen. Zo was het toch bij ons vroeger. Hoe later mama thuis was, na een vergadering bijvoorbeeld, hoe “ongezonder” ons lunchpakket. Ik heb mezelf ook snel aangeleerd hoe ik zelf mijn boterhammen moest smeren (8jaar).
School heeft hier als beleid op dinsdag en donderdag gruitdag. De andere dagen zijn de ouders vrij.. Moet dan eerlijk bekennen dat ik ‘sochtends niet op mijn best ben en vaak, uit gemak, een pakje sultana’s of zo uit de kast trek . Meestal krijgen ze een dopper met (dunne) limonade mee, maar ook hier ben ik wel eens lui, als er pakjes zijn (niet vaak), dan krijgen ze pakjes 😛
Lunchen op school doen ze niet vaak..
Maar als ze lunchen op school en overblijven, dan krijgen ze van mij 2 boterhammen en wat ‘lekkers’ als een stukje kaas of snoeptomaatjes mee.
Drinken voorziet school in. Melk, water of thee.
Maar elke dag lunch op school met pakjes en koekjes.. Nee, dat gebeurt ook hier niet.
Zou wel bijna een moord willen doen voor een continurooster .. eigenlijk. Heerlijk lijkt me dat!