Ik ben geen foodie. In de keuken rommel ik vaak maar wat aan en ik val vaak terug op m’n vertrouwde gerechten. Dat kunnen recepten zijn die ik eerder uit een kookboek, een magazine of van een website heb geplukt en soms zijn het recepten die ik van m’n moeder kreeg.
Vanmiddag maakte ik haar pittige tomatensoep. Via WhatsApp friste ze mijn geheugen even op, want wat ging er ook alweer allemaal in? Met een soep kan je eigenlijk niets fout doen, daar kan je – met uitzondering van de zweetsokken van je kinderen – eigenlijk alles wel in gooien, maar ik wilde precies de soep a la mama maken.
Gelukkig is mijn moeder handig met haar iPhone en liet ze me razendsnel weten wat ik nodig had voor een reconstructie van haar topsoep.
Ik vind dit een heerlijke weekendsoep, voor als je halverwege de middag met trek thuis komt en het nog geen etenstijd is. Op zo’n vakantiedag als vandaag deed -ie het dus ook prima!
Ik deel -em graag met jullie, het recept voor
Elines Pittige Tomatensoep
Wat heb je nodig, voor een pan van 6 liter
– 1 – 1,5 kg tomaten
– 500 gr. runderpoulet (soepvlees)
– 1 dikke prei
– 1 grote rode paprika
– 2 uien, gewone of rode
– 100 – 150 gr. rundergehakt
– bouillonblokjes
– 2 laurierblaadjes
– 2 gedroogde rode pepers (verse kan ook)
– klein blikje tomatenpuree
– vermicell of kleine pastaschelpjes
En dan, actie!
Zoek je grootste (soep)pan en vul die met 3 liter water en voldoende bouillonblokjes (het verschilt per merk hoeveel er in een liter gaan).
Voeg de runderpoulet, de laurier en de pepers toe – de laurier en de pepers gooi je er in hun geheel in, want die vis je er later weer uit – en breng het aan de kook.
Als je bouillon in wording kookt kan je het lager zetten, het moet zachtjes blijven pruttelen. Schep het schuim eraf met een schuimspaan.
Laat je bouillon zo lang mogelijk trekken. Ik nam er een paar uur voor, hoe langer, hoe beter.
Snijd ondertussen je groente. De tomaten gaan in stukjes, onvellen en ontpitten is niet nodig.
De prei snijd je in de lengte doormidden en daarna in dunne ringetjes.
De uien halveer je twee keer en snij je daarna in dunne ringetjes.
De paprika gaat in kleine blokjes.
Draai soepballetjes van het gehakt.
Als je bouillon minstens een paar uur geprutteld heeft voeg je de tomaten en de uien toe. Je kan nu ook nog extra water toevoegen, voor een lekker volle pan. Als de tomaten lekker wat kapot gekookt zijn kan de prei er ook bij. Laat de prei een minuutje of vijf rustig meepruttelen en voeg dan de vermicelli of pastaschelpjes toe, de tomatenpuree en je soepballetjes. Na een minuut of vijf, zes is je soep klaar.
Vis er de gedroogde pepers en de laurierblaadjes uit en proef even of er misschien nog een bouillonblokje bij moet. Zelf koop ik het liefst bouillonblokjes zonder toevoegingen; bij de reformzaak of biowinkel vind je E-nummervrije.
Eet smakelijk! Je hebt meer dan genoeg om lekker van te eten, wat in je vriezer te stoppen en een bakje weg te geven.
Ga je dit recept proberen? Wat gaat er in jouw favoriete tomatensoep?