Je staat net de aardappelen te schillen als de deurbel gaat. Je veegt je handen af en loopt naar de voordeur. Door het glas heen zie je donkerblauw. Als je de deur opent staan ze daar. Politieagenten. Met z’n tweeën. Je mond wordt droog. Je hartslag loopt op. Je voelt het bloed uit je lijf wegtrekken als ze zeggen: “Mogen we even binnenkomen? Is uw man ook thuis? Missschien kunt u beter even gaan zitten.”
Je moet er toch niet aan dénken dat een dergelijk scenario jou overkomt. Politie aan de deur. Om te vertellen dat er een ongeluk met je kind is voorgevallen. En toch gebeurt het met de regelmaat van de klok dat twee agenten aan ouders moeten vertellen dat hun kind is geschept door een vrachtwagen.
Vorige maand in Den Bosch kwamen twee meisjes dankzij een heldhaftige voorbijganger nog heelhuids thuis. Maar het gaat ook zo vaak mis. Eind september bijvoorbeeld, toen de 12-jarige Mees uit Putten werd geschept door een betonwagen.
Iedere keer als ik zo’n bericht lees word ik er helemaal akelig van. En bangig, want ook ik heb kinderen die zich in het verkeer begeven.
Dode hoek training
Toen ik laatst weer een naar nieuwsbericht las over een dodelijk ongeluk met een fietser en een vrachtwagen, stond eronder in een reactie: op onze school krijgen de kinderen een dode hoek cursus. Mijn interesse was meteen gewekt.
Een rondje Google leerde me dat er inderdaad zoiets als een dode hoek training bestaat. Een lesprogramme met de naam Veilig op Weg – Blijf uit de dode hoek! Het is een lesprogramma voor leerlingen van groep 7 en 8, in samenwerking met Transport en Logistiek Nederland en Veilig Verkeer Nederland. Scholen kunnen de training vaak kosteloos aanbieden: er worden 200 trainingen per jaar gesponsord door de transportsector.
Hoe het werkt? Er komt een vrachtwagen naar school. In een les van 1,5 uur leren kinderen heel concreet hoe je omgaat met zulke bakbeesten in het verkeer. Ze krijgen eerst een voorlichtingsfilm te zien en krijgen daarna praktijkles in en om de vrachtwagen. Ze mogen in de cabine kijken en in de spiegels: wat zie je wel en wat zie je niet? Ze leren waar je als fietser het beste rijdt en vooral ook waar níet en hoeveel afstand je moet houden. Na deze training is het een stuk inzichtelijker voor kinderen waarom vrachtwagens in het verkeer zo gevaarlijk zijn voor fietsers en hoe je daar goed en defensief mee omgaat.
Ook op jouw school?
Dit wil ik voor mijn kinderen! dacht ik meteen toen ik het gelezen had. Want ik zie hen natuurlijk graag zo verkeersveilig als het maar kan. Ik zocht contact met de schooldirecteur. Wees hem op het scala aan slecht nieuws berichten over tieners en vrachtauto’s en vroeg hem of de school al een dergelijke training aanbiedt.
Nee, was het antwoord. Ze waren niet op de hoogte van het bestaan ervan. Maar de directeur is er meteen ingedoken en heeft het bespoken met de leerkrachten van de hoogste groepen. Ze zijn samen van mening dat zo’n dode hoek training enorm bijdraagt aan de veiligheid van de leerlingen, zeker ook als ze na groep 8 zelfstandig naar een middelbare school gaan fietsen.
Dus wordt nu bekeken of het mooi samen te roosteren valt met het verkeersexamen en de jaarlijkse fietsenkeuring en dan wordt de eerste dode hoek-training op onze school nog dit schooljaar aangeboden.
Mijn oudste gaat volgend jaar naat groep 7 en ook hij zal dan zo’n les krijgen. Wat ben ik daar ontzettend blij mee! En ik denk vele ouders met mij. Dat is ook meteen de reden dat ik er een blogpost over schrijf: misschien kan jij er ook de school van je kind(eren) op wijzen. Het lesprogramma heet Veilig Op Weg en je kan er hier alles over lezen.
Ga jij ook eens informeren op school? Laat je me dan weten hoe het afloopt?
Ik vind het een heel goed idee. Ik ga ergen tegen mijn kinderen zeker ook nog eens op hameren!
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Kraampjes langs de kant van de weg
Hier op school hebben ze het vorig jaar gedaan vanaf groep 3 al!
Een grote vuilniswagen en dan laten zien wat hij wel of niet ziet, top vind ik dit soort bewustwordingsacties!
Wat goed van je! Ik denk dat het heel belangrijk is dat kinderen weten hoe ze zich moeten gedragen in de buurt van een vrachtwagen. Soms zie je kinderen nog beter hun best doen dan anders, op het fietspad blijven naast de vrachtwagen, maar ja, daar moet je nou net niet zijn. Bij ons in dorp is er ook veel landbouwverkeer. Deze bakbeesten hebben weer andere dode hoeken, draaicirkels en zwenken flink uit.
Gelukkig wordt er bij mijn dochter op school veel verkeerslessen gegeven door alle jaarlagen heen. De ambulance komt in de kleuterklas al. De ANWB komt voor de onderbouw met lessen over hoe lang een remweg is en een heel parkoers met stoplichten in de gymzaal. Een vrachtwagen zonder oplegger pas op het schoolplein en komt voor de bovenbouw. Dan is goed te zien hoe groot zo’n ding is. Ik merk ook dat deze lessen van school meer indruk maken dan dat je er zelf wel eens aandacht aan besteed.
Wat een geweldig initiatief!
Een van de beste vriendjes van mijn oudste (toen 6) is een paar jaar geleden zo verongelukt… Sindsdien ben ik nog banger in het verkeer dan ik al was. Elke keer als ik langs zijn foto in de schoolgang loop prijs ik mezelf gelukkig dat ik al mijn kinderen nog heb…
Goed initiatief dit! Ik ga eens zoeken of dit in België ook bestaat.
geertruurzaam onlangs geplaatst…Biolicious – winactie!
Super Kim…ik heb meteen onze directrice gemaild hierover! Superbelangrijk! Hoop dat ze het bij ons ook gaan opnemen met de verkeerswerkgroep!
Goed gedaan! Laat je me nog weten hoe het afloopt?
Ja, hier op school hebben ze dit gedaan, heel goed en leerzaam!
Wat goed! Eigenlijk vind ik dat het wel standaard in de lespakketten mag, net als die serie verkeerslessen met het afsluitend verkeersexamen, dat volgens mij ook vrijwel overal wordt afgenomen.