Kinderen en eten. Het is overal gesodemieter, hoor ik om me heen. Mensen onder anderhalve meter lusten niets. Hier en daar is er een uitzondering. Een kind dat olijven eet en zalm. Dat gekke kazen durft te proeven en meiraapjes of pastinaak. Een kind dat niets om Haribo geeft, maar wel om spiesjes tomaat met mozarella. En een blaadje basilicum. Of om rauwe paprikareepjes in het fruittrommeltje op school.
Tja. Zulke kinderen heb ik dus níet. De mijne zijn kieskeurig. Of laat ik het aardiger formuleren: ze zijn tamelijk kritisch op wat ze eten. Wat een handige eigenschap is voor een vakantie in India, maar niet voor aan mijn eettafel.
En toch zijn er dingen die ik er altijd wel bij hen ingefietst krijg. Zoals deze gouwe ouwe.
Sperziebonen. Breekboontjes. Groene frietjes. Monstervingers.
Het maakt me niet uit hoe je ze noemt. Ze zijn onze redding in tijden van hongerstaking. Mijn toevlucht als ik de kinderen op judo-avond ook nog iets van groen en vitamines wil laten wegkauwen.
Ze trappen er al-tijd in. Met smaak, dat ook nog.
Ik doe niets bijzonders met die boontjes. Gewoon koken, net wat gaarder dan ik ze zelf graag zou hebben en dan met een aardappeltje en wat vlees op tafel. Die aardappels laten ze dan liggen trouwens. Vind ik prima. Ik ben allang blij dat de bonen niet meer verzopen hoeven worden in een berg appelmoes. Die tijd zijn we gelukkig al voorbij.
Zelf schep ik graag een lepel peperchutney door m’n monstervingers. Of sambal. Of ik maak sajoer boontjes met wat rijst.
Maar al die fancy toeren hoeven van mijn kinderen niet zo. Die hebben ze liever zoals ze zijn. Zonder fratsen. Boongewoon.
Gaan sperziebonen er bij jouw kroost ook zo goed in? Op Instagram kreeg ik al een handvol suggesties om ze nóg lekkerder te maken. Heb jij nog toevoegingen?
En joh, ik maak hier gewoon een reeks van. Wie weet kom ik wel aan de zes. Als ik ook een blogpost over pannenkoeken en friet mag maken.
Zelfs dit eten die twee van mij niet. Ben dus erg benieuwd naar de volgende in de reeks! 😉
Corine onlangs geplaatst…12 x buitenspeelgoed voor peuters en kleuters
Bij ons gaan de aardappels er juist wel in, boontjes staan no steeds op de no go lijst net als heel veel andere groenten. Standaar worden er hier twee type maaltijden gemaakt. Twee volwassenen- en een kinder-maaltijd
mari onlangs geplaatst…Eten en een druk (sport) leven
Haha, sperziebonen, die groene patatjes gaan er wel in bij jullie… hier eten ze liever de gesneden variant.
Hier levert best veel eten ook een probleem op, ’t is altijd gezeur en ja, ze zijn beide nog onder de anderhalve meter!
Wat er dan weer wel in gaat zijn die reepjes paprika, worteltjes, komkommer (ik maak er patatjes van ;), witlof en spinazie zijn gewild.
Hier zijn sperziebonen ook favoriet. En koude worteltjes.
Salade van boontjes met feta, olijven en tomaat is bij ons een geslaagde variatie op de gekookte boon met een pieper.
Inmiddels hebben wij niet zoveel problemen meer met eten. Zoon eet idd olijven, fetta en tomaten. maar dochter vindt dat allemaal niets. Wat bij ons erg goed werkt is het aanbieden van een (zelfgemaakt)waterijsje nadat ze hebben opgegeten wat moest. Dochter heeft er een tijd over gedaan om er iets mee te doen, maar inmiddels is het ijsje erg in trek en het werkt heel goed.
Haha, oei voelde me dus wel even aangesproken. Hier gelukkig geen slechte eters. Maar regelmatig ook gedonder. Zijn wel peuter en kleuter he. Maar toch gek op olijven, reepjes paprika en tomaat. Peuter is onze vuilnisbak. Proeft ook alles. Kleuter lust bij voorbaat niks en dan toch stiekem wel…
Maai onlangs geplaatst…Het verkeer in