Er is weinig dat ik meer bevredigend vind dan bakken. Je gooit wat meel, wat eieren, wat bakpoeder en een paar aanvullende ingrediënten bij elkaar, je zet het in de oven en nog binnen het kwartier drijven de heerlijke geuren de woonkamer al in.
Ik bak niet meer zoveel, omdat ik erg probeer te letten op wat ik eet. Natuurlijk zijn er honderden recepten met havermout of spelt of boekweitmeel en zonder suiker, maar met agavesiroop en wijnsteenzuurbakpoeder en linksdraaiende kwark en kikkerpootjes en heksensnorharen. Maar zeg nou zelf: dat klinkt lang zo lekker niet, dus ik gaf ‘gezond bakken’ nog nooit een kans.
Ook vandaag niet.
Maar als er bezoek komt is dat altijd een fijn excuus om de KitchenAid aan te slingeren en wat hout op de oven te gooien.
Ik maakte vanmorgen voor de tigste keer de carrotcupcakes van Joy Of Baking. Wat echt dé site is waar je moet zijn als je je heupen te smal vindt of graag uitdeelt en ervoor wil zorgen dat je zus eindelijk eens dikker wordt dan jij. Ga daar recepten zoeken, bak voor haar en het komt gegarandeerd goed met de herverdeling van het familiegewicht!
Omdat het nu eenmaal makkelijker leest in het Nederlands vertaalde ik het recept weer even voor jullie. Dit zijn echt veruit mijn favoriete cakejes: ik ben dol op worteltaart, maar ik vind een taart vaak een beetje too much. En mijn kinderen vinden een cupcake toch veel leuker!
Wortelmuffins volgens Joy of Baking
Ingrediënten
260 gram bloem
1 1/2 theelepel bakingsoda (bij de Etos te koop als zuiveringszout / maagzout, of bij de toko in grootverpakking als baking soda)
1/2 theelepel zout
1 1/2 theelepel kaneel
4 grote eieren
200 gram kristalsuiker
240 ml plantaardige olie
210 gram fijn geraspte wortels (dat is 2 -3 winterpenen)
2 grote geraspte appels
55 gram gehakte walnoten of pecannoten
200 gram rozijnen
En voor de frosting:
115 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
230 gram zachte roomkaas (op kamertemperatuur)
330 gram poedersuiker
2 theelepels citroenrasp (of vanille-extract)
Bakken maar!
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Mix in een kom de bloem, baking soda, zout en kaneel.
In een andere kom klop je de eieren, suiker en olie. Roer daarna het bloemmengsel er rustig doorheen.
Schep nu met de geraspte wortels en appels, de noten en de rozijnen erdoor.
Verdeel je beslag over ongeveer 20 muffinvormpjes en bak ze zo’n 20 minuten of tot een sateprikker er droog uitkomt.
Zelf zet ik altijd papieren muffinvormpjes in een muffinblik. Zo weet ik zeker dat ik ze uit het blik krijg óf dat m’n papiertjes inzakken. Win-win.
De frosting laat meestal vaak weg; ik vind de muffins zo ook al lekker en ongezond genoeg, maar vandaag maakte ik -em toch. En dat deed ik zo:
mix de boter en de roomkaas tot je een heel zacht romig mengsel hebt. Doe er de poedersuiker en de citroenrasp óf wat vanille-extract bij en mix tot alles goed vermengd is.
Gelijk gebruiken, want als je je frosting in de koelkast bewaart wordt -ie te hard, er zit immers boter in. Als je je muffins voor wat later bakt, doe de frosting dan nog niet op je muffins, maar maak het kort tevoren of bewaar het tóch koel, zet het van tevoren uit de koeling en mix het nog eens door.
Met een lekkere klodder frosting zijn je muffins nóg lekkerder! En hee, het zijn wortelcakejes, dus in feite krijg je hartstikke veel vitamines binnen als je ze eet. En er zit nog appel in ook. En noten, die ook heel gezond zijn. Dus al met al kan je deze muffins gerust regelmatig eten. Nou oké, dat was een leugen. Sóms. Je kan ze gerust sóms eten. En geniet er dan vooral ook van! Als je voldoende zelfbeheersing hebt kan je er ook nog wat weggeven of invriezen voor later.
Ben jij ook zo dol op worteltaart? En op bakken? Bak jij wel gezond?
Ik bak ook graag! Ook gezond en dat is best lekker hoor! Tis even wennen….. Deze ga ik ook uitproberen, thnx!
Kimske onlangs geplaatst…Variaties op het beroemde No knead bread.
ik proef ze graag zo!