Rond de eeuwwisseling (god, ik word oud!) zat ik in het weekend vaak bij mijn toenmalige schoonfamilie op de bank. Samen met mijn vriendje van destijds. We studeerden in Tilburg, maar omdat hij een weekendbaantje had in zijn ouderlijke woonplaats bivakkeerden we dan daar.
Op vrijdag stond er rijst met Chicken Tonight op het menu. Op zaterdag diepvriespizza’s, op de bank, voor de televisie: we keken gedwongen mee naar Eigen Huis en Tuin.
Elke week opnieuw. Vrijdag Chicken Tonight, altijd dezelfde variant. Zaterdag pizza. Tweeënvijftig keer per jaar, tenzij er een Kerstdag op vrijdag of zaterdag viel.
Ik heb het altijd een compleet idiote gewoonte gevonden; op bepaalde dagen van de week steeds hetzelfde eten. Saai. Fantasieloos. Eenzijdig. Dat zou ík zeker nooit gaan doen zo, later.
Fast forward
Ja, hallo. Dit is nu later. Het vriendje van toen is uit beeld. Hij is getrouwd met een Chinese en woont in Peking, waar hij misschien wel elke vrijdag Foe Yong Hai eet en elke zaterdag bami.
Ik heb ondertussen drie kinderen, niet de meest makkelijke eters en elke week moet ik opnieuw nadenken over wat ik ze nu weer zal voorschotelen.
Op dat vlak ben ik doodsaai en fantasieloos geworden: ik heb vaste dagen voor bepaalde gerechten.
Maandag is zwemlesdag, dan eten we spinazie met aardappelen en gehaktballen.
Dinsdag of woensdag serveer ik steevast boontjes met kipkluifjes en aardappelen.
Zondag is troepdag. Elke week eten we dan pizza, pannenkoeken of friet.
Het scheelt me zeker drie dagen denkwerk en dan zijn er nog meer gerechten die bijna wekelijks terugkomen, zoals nasi, bloemkool met saucijzen of een simpele indiase curry.
Meer variatie? Dat klinkt me als muziek in de oren, maar voor nu ben ik blij met de stressvrije weekmenu’s. Er zal vast wel een moment komen dat me de oren van de kop gegeten gaan worden door drie hongerige wolven en dan kan ik helemaal los met nieuwe recepten. Voor nu schrijf ik vast weer een pak diepvriesspinazie en een zak aardappelen op mijn boodschappenlijstje.
Heb jij ook dagen waarop je altijd hetzelfde eet? Lasagnedag? Macaronimaandag? Witte bonen woensdag? Laat het me weten in de comments; dat vind ik leuk!
Zaterdag soep, zondag pasta of pizza, ideale gerechten voor restjes groente (heb meestal porties tomatensaus en pizzadeeg in vriezer). Rest van de week vooral afhankelijk van aanbiedingen en groentepakket (eens in de 2 weken)
Henka onlangs geplaatst…Rust?
Ik ga door fases waarin ik de voorspelbaarheid van maaltijden heel erg waardeer. Dat is dan als ik gewoon niet tegen he tgezeur kan van de kids dat het niet lekker is, terwijl ze tijdens het koken een halfuur hebben zitten piepen en zeuren dat ze honger hebben en ik dan hoop op een 5 minute break aan tafel en dan *zeur*.
Maar soms ben ik het dan weer zat en neem ik weer een abonnement op The Fresh 20. Nu weer een aantal weken dit aan het doen en de kids klagen niet meer (misschien zelfs minder?) dan anders. Maar ik krijg wat anders te eten dan kindervoer, en we eten weer eens andere ingrediënten. het vraagt wel voorbereiding & meer focus/tijd in de keuken, maar voor nu kan ik dat wel even opbrengen. Over een paar maanden vast weer niet 😉
Wij eten ook erg gevarieerd. Manlief verzint altijd de gerechten aangezien hij kookt 😉
Toen ik vroeger kind was maakte mijn moeder iedere dag van de week hetzelfde gerecht. Maandag was boontjes of erwtjes met aardappelen en vlees. Dinsdag spaghetti… Ik heb dat nooit raar gevonden tot ik opeens bij een gastgezin terecht kwam waar iedere dag iets anders gegeten werd. Dinsdag was niet spaghettidag. Donderdag was niet frietjes dag. Toen pas ben ik mij gaan realiseren dat het eigenlijk niet normaal is om zo iedere dag van de week te weten wat je gaat eten. Het is niet normaal, maar het is wel ontzettend praktisch. Dat wel. Wat wij nu regelmatig doen is meteen een portie voor vier personen maken en dan twee dagen hetzelfde eten. Dan moeten we niet te hard nadenken bij ons weekmenu. Dat helpt ook superhard en twee dagen op rij spaghetti of iets dergelijks eten, dat vormt geen enkel probleem, gelukkig. 😉
Kathleen onlangs geplaatst…Over wortels, radijsjes en zelfvertrouwen
Geen vaste dagen en gerechten.. koken is mijn lust en mijn leven! Wel zijn er een paar gerechten die wekelijks terugkomen, zoals witlof en pasta pesto. Wel steeds net even anders.
Kimske onlangs geplaatst…3.
Ik heb geen vaste dagen, maar maak op zondag wel vaak een grote ovenschotel (lasagna ofzo) zodat ik op maandagavond hetzelfde kan eten en een dag skip.
Als kind deden we het wel: elke vrijdagavond spaghetti. En dat vond ik eigenlijk best gezellig, zo’n traditie. 🙂
lilith onlangs geplaatst…Vijf beelden, vijf dingen
Eigenlijk eten wij nooit elke week hetzelfde, wel veel recepten die regelmatig terugkomen maar ook altijd weer nieuwe variaties. Ik heb 8 weken bij mijn schoonouders gewoond en daar deden ze dat ook. Na 8 weken hoefde ik voorlopig geen friet meer omdat dat elke woensdag en zondag gegeten werd, juk!
Veronica onlangs geplaatst…Panguitch – Bryce – Orderville
Mijn man kookt zaterdag en zondag, dus in het weekend eten wij zeker geen patat 😛 Ik doe nu woensdag patatdag, heb ik ook een keer een makkie 😉
Daantje onlangs geplaatst…Verdrietig om een muisje 🙁
Woensdag is het voor de kinderen vaak restjesdag en zelf ga ik aan de pizza. Manlief gaat dan gelijk uit zijn werk zwaardvechten en eet dan buitenshuis. Dat is dan mijn avond en doe ik niet moeilijk.
linda onlangs geplaatst…Prioriteiten met kinderen
Yep… Zondag en maandag supergezonde groentesoep. zaterdag pizza. Verder vaak bloemkool, vis en rijst/ macaroni/ chili con carne. Liefst een pan vol waar we twee dagen van kunnen eten. Dat scheelt een boel werk rond hele-moeie-kindertjes-tijd…
Ruth onlangs geplaatst…Cadeautje harten â Give-away hearts
Twee dagen hetzelfde is wel slim ja. Ik kook wel vaak grote porties, waarvan ik dan iets bewaar voor later in de week of voor in de vriezer.
Wij eten spaghetti enkel op dinsdag want dan kunnen de jongens daarna rechtstreeks in bad én de kuisvrouw komt op woensdagochtend 😀
Lien onlangs geplaatst…Tip van de dag: uitverkoop in de bibliotheek
Haha, da’s wel hele slimme planning.