Webkim.nl

het zoveelste hardloopblog

  • Over Kim
  • Archief
  • Contact

Joepiedesoepie #4: Webkims snerwtensoep

19 november 2014 Door: Webkim

Het was geloof ik al in de eerste week van oktober, dat ik het officieel herfst verklaarde. Zodat ik weer winterkost kon maken. Want oh, wat hou ik van boerenkool. Van zuurkoolschotels. Van hutspot. En van snert.

Ik heb me lang verzet tegen het woord snert. Ik ben het zo lang mogelijk heel recalcitrant erwtensoep blijven noemen, met mijn net iets te keurige ‘r’. Maar op de één of andere manier schijnt niemand hier in Den Bosch te weten wat dat is – of ze doen in ieder geval alsof – en dus werd mijn erwtensoep in de loop der jaren vanzelf snert.

Of ik een recept had, werd me net op Twitter gevraagd. Nouja, eigenlijk doe ik ook maar wat. Zoals ik al vaker zei: met soep kan je niet mis gaan. Maar hier is hoe ik het ongeveer maak. Mijn snerwtensoep.

snert snert

Dit heb je nodig:

(voor een grooooote pan)

– 400 gram spliterwten
– een grote knolselderij
– 2 dikke preien
– een grote winterpeen
– 2 aardappelen
– 2 of 3 takjes selderij
– 3 blaadjes laurier
– 3 bouillonblokjes
– 2 schouderkarbonades
– 1 speklap
– 1 rookworst

En zo maak je het:

  • Was de spliterwten en doe ze in een grote soeppan (de mijne is ongeveer 7 liter).
  • Doe er 2,5 – 3 liter water bij, de laurier, de bouilonblokjes, de karbonades en het spek.
  • Breng het zachtjes aan de kook. Als het even gekookt heeft komt er een schuimlaag op je bouillon, het schuim schep je eraf met een schuimspaan, afschuimen heet dat. Laat het een half uur zachtjes pruttelen.
  • Ondertussen snijd je de groenten. De knolselderij en de aardappelen in kleine blokjes. De prei halveer je in de lengte en snijd je in dunne ringen. De winterwortel halveer je in de lengte en snijd je in dunne plakjes. De selderij haal je van de takjes. De blaadjes scheur je of hak je grof.
    Schep het vlees uit je soep, verwijder het bot en snijd blokjes of doe zoals ik: pluis het zo fijn als je wil.
  • Roer het vlees en alle groenten door de soep en laat het zo lang pruttelen als je wil. Minstens tot de groenten gaar zijn (ca. 20 minuten). Zelf laat ik het rustig één tot twee uur opstaan, zodat de knolselderij lekker fijn kookt en je een soep krijgt waar een lepel in rechtop blijft staan. In het laatste half uurtje gooi je de rookworst erin. Als je soep lang genoeg gekookt heeft hengel je de worst eruit en snijd je -em in plakjes.

Je hebt nu een enorme hoeveelheid soep! Verdeel het over diepvriesbakken – dan kan je gelijk op zoek naar je laurierblaadjes, die vis je eruit. Sluit de bakken niet gelijk, laat eerst de soep goed afkoelen. Schuif het ook niet meteen je koelkast in: die wordt dan warm en zo wordt het daarbinnen juist een perfecte broedplaats voor bacterieën. Kortom: eerst afkoelen!

Als je je soep de volgende dag moet snijden in plaats van scheppen verdun je hem voor het verwarmen met wat water: snert dikt nogal in.

Ik maak eens in de paar weken twee van zulke enorme pannen snert. Een deel eten we in de dagen erna op. Een deel gaat in ons kleine vriezertje. En verder deel ik grif rond. Aan de schoonfamilie bijvoorbeeld en aan het lieve bejaarde echtpaar een paar huizen verderop.

Spread the love, spread the soup!

Eerdere Joepiedesoepies

Ook leuk om te lezen!

  • Joepiedesoepie #2: tomaat / spinazie / knoflook / tortellini soepJoepiedesoepie #2: tomaat / spinazie / knoflook / tortellini soep
  • Joepiedesoepie #3: een pittig currysoepje met garnalenJoepiedesoepie #3: een pittig currysoepje met garnalen
  • Joepiedesoepie #1: mijn moeders Pittige TomatensoepJoepiedesoepie #1: mijn moeders Pittige Tomatensoep
  • Wortelcakejes: goed voor je ogen (en superlekker)!Wortelcakejes: goed voor je ogen (en superlekker)!
  • Zoute caramel crackersZoute caramel crackers
  • Dit lusten mijn kinderen wél #1Dit lusten mijn kinderen wél #1
0

Reacties

reacties

Over Webkim

Ik ben Kim, 43 en ik loop hard. Ik heb drie kinderen, alledrie jongens, dus je kan wel nagaan dat het HEERLIJK is om de rust op te zoeken op mijn hardloopschoenen. Intussen ben ik - sinds 2017 - zo verknocht geraakt aan hardlopen, dat ik zeven marathons liep. Wil je nog meer over me weten? Dat mag!

Comments

  1. Jacomien says

    21 november 2014 at 16:12

    Hij staat te pruttelen!

  2. Renate says

    20 november 2014 at 11:39

    Ik krijg er trek van! Zelf staat er vanavond kippensoep op het menu, ben niet lekker en dan eet ik graag kippensoep. Volgende week eens snert maken. Tip voor de laurier, klem het blaadje in een thee-ei, zoekt makkelijker. Kan je (bij andere stoofschotels en soepen) ook de andere kruiden in doen die je uit je pan wilt halen, zoals jeneverbessen of kruidnagels.
    Renate onlangs geplaatst…Stemmen wanneer je geen idee hebt!My Profile

  3. Ruth says

    19 november 2014 at 22:35

    Oke! Dit ga ik zeker maken. Heerlijk. Het water loopt me in de mond. Dankjewel!
    Ruth onlangs geplaatst…Fout is een oefenwoordMy Profile

Volg Webkim hier voor meer!

  • 1,634 Fans
  • 1,761 Followers
  • 2,271 Followers
  • 829 Followers

Hoi!

Webkim

Ik ben Kim, 43, happily married en moeder van 3 jongens (14, 12 en 10).

Tussen het boterhammen aanslepen, me het leplazarus wassen , hardlopen en kilometers dwalen met de hond door blog ik hier ook weer soms. Over weer fit worden, over hardlopen, over moederschap, over mij en over Leuke Dingen.

Leuk dat je komt lezen!


Categorieën

Zoek je iets?

Categorieën

Zoek je iets?

Copyright © 2022 · Webkim.nl alle teksten en beelden op deze site zijn, tenzij anders aangegeven, eigendom van Kim Heerschop