Er zijn niet veel zekerheden in het leven, maar er is een ding dat wel vast moet staan:
degene die bedacht dat de klok jaarlijks twee keer verzet moet worden had geen kinderen.
Of een enorme hekel aan mensen.
Dat kan niet anders toch? Want die zomer- en winterjetlag die je als volwassene wel opvangt door een uurtje eerder of later te gaan slapen, of door gewoon wat groggy op je werk te zitten is met kinderen de hel! Want daar zit geen resetknop op.
De mijne zijn in ieder geval na elke zomer- en wintertijdwisseling een paar weken volledig van de leg. Hun ritme is compleet zoek.
Daarom probeer ik het ook dit jaar weer van te voren in goede banen te leiden. Misschien dat het ooit lukt.
Je jonge kind voorbereiden op de wintertijd
Mijn jongste, Dex, is twee en hij is altijd voor dag en dauw wakker. Alsof ik de liefde met een haan bedreven heb in plaats van met een man: Dex staat elke morgen vroeg naast zijn bed, rekt zich uit en roept nog net geen “Kukelekuuuu!” Hij houdt het op “Boterhaaaaaaam!”
Wat er gebeurt als de klok in het weekend van 26 oktober een uur terug gezet wordt laat zich raden. In plaats van om zes uur staat hij dan om vijf uur naast mijn bed te kukelen om een ontbijtje. Oh sweet lord, het idee alleen al.
Ik probeer zijn bioritme maar alvast wat te foppen door hem elke avond wat later op bed te leggen. Hopelijk plakt hij die kwartiertjes er aan de ochtend weer bij. Dat hoop ik bijna nog heviger dan een grote prijs in de Staatsloterij. Slaap is echt zo ondergewaardeerd!
Schoolgaande kinderen voorbereiden op de wintertijd
Voor mijn oudste twee is het een ander verhaal. Zij gaan al naar school. Als de klok naar wintertijd gaat en ik hen ’s avonds om half acht in bed leg duurt het door de jetlag echt nog wel even voor ze in slaap vallen. Waardoor ik hen in de ochtend moet wekken voor school. Want van hun broertje-de-haan worden ze niet wakker.
Om zombies in de ochtend en slaapkoppen in de klas te voorkomen is het handig om grotere kinderen elke avond vast 5 minuutjes eerder in bed te leggen. Zo wordt voor hun de overgang naar de ‘nieuwe’ bedtijd wat soepeler en staan ze ’s morgens gemakkelijker op.
En wat doe je zélf?
Wat ik zelf doe? Ik zou natuurlijk zelf ook wat eerder naar bed moeten gaan, om even wat slaapreserves op te bouwen. In plaats daarvan doe ik wat ik altijd doe. Ik blijf elke avond te lang bloggen, lezen en Twitteren en kijk met de moed der wanhoop op mijn wekker als ik ga slapen. Nog een handvol uurtjes tot de wekker gaat.
Ik laat het maar weer komen, die jetlag. En ik troost me met de gedachte dat ik echt niet de enige ben die van eind oktober tot minstens half november voor zessen in de ochtend met een klaarwakker kleintje beneden zit. Dat zal de hashtag #wintertijd wel gaan uitwijzen. Gebruik die dan ook vooral kwistig, want gedeelde smart is halve smart. See you on the other side, op veel te vroege herfstochtenden.
Hoe gaan de zomer- en wintertijdovergangen bij jou thuis? Moeiteloos, een paar dagen omschakelen of weken tobben? Ik lees graag van jullie in de comments!
De klok gaat een uurtje naar achter, dan zouden ze ’s avonds toch juist eerder moe moeten zijn? Als in de klok staat op halfacht maar voor je gevoel is het halfnegen? Either way, je hebt altijd een probleem ’s ochtends of ’s avonds 🙂 voor ons dit jaar eerste keer (mijn dochter is 9 maanden) – ben benieuwd !!
Hier ook zo’n vroege kraaier.
Doorgaans staat hij om 5.30 u met zijn “ik heb honger!” aan ons bed. Hem ’s avonds volstouwen met eten helpt trouwens niet. Ik heb mij dus ook al afgevraagd hoe we dat weer moeten overleven, terwijl ik al zo moe loop, de laatste tijd.
Stiekem heb ik mij al de bedenking gemaakt dat ik hem dat weekend een nachtje ga uitbesteden en zelf stiekem dat uurtje langer ga slapen ( 😀 ), maar misschien dat ik de komende weken zelf maar eens verstandig probeer te zijn door op tijd naar bed te gaan…
lentebloem onlangs geplaatst…Oktober 2014 – het lijstje
Kijk, heb ik nou vet geluk!!! Ik, moeder van twee kinderen die nauwelijks slapen. 2 en 0,5 zijn ze en beiden komen ze meermaals wakker per nacht. Partner die vaak de nachten werkt. Pittig. Ben doodop.
Ik heb geen last van winter en zomertijden. Want chaos + chaos blijft chaos.
Eerste (en enige) kind is net twee jaar, dus we zullen binnen enkele weken zien hoe ze het aanpakt… Vorig jaar sliep ze sowieso nauwelijks, dus maakte het niet uit of het nu zomer- of winteruur was.
Jouw methode zal alleszins niet werken. Ik heb al zo vaak geprobeerde haar ’s avonds iets later in bed te steken in de hoop op een iets christelijker ontwaakuur, maar helaas pindakaas. Dus ik laat het allemaal maar over me heen komen. Zondag is per slot van rekening mijn uitslaapdag (zaterdag die van de papa), dus wat kan het mij schelen? 😉
Wij doen de klok pas verzetten in de middagslaap van onze dochter. En dan nieuwe tijd naar bed. Hier zit de bedtijd tussen 18:30 en 19:30 (ligt aan hoe moe ze is) dus gebeurt er eigenlijk helemaal niks raars 😉
Pfoe, wat heftig dat je kinderen daar zoveel last van hebben. Ik heb wat dat betreft geluk, onze kinderen passen zich heel snel aan, 2 dagen wat wennen en dan is het klaar.
Poeh wat lijkt me dat pittig! Ik moet zeggen dat ik er zelf veel te veel last van heb en ik het daarom al een enorme kwelling vind. Maar als je kindjes hebt is dat natuurlijk nog even een stapje verder. Succes met de voorbereidingen! Hopelijk komt er wat goeds uit voort.
Veronica onlangs geplaatst…Mijn neefjes