„Mama, opstaan! Wil een boterham!” klinkt het luid in mijn oor, en er trekt iemand dwingend aan mijn haar. Zuchtend tast ik naar mijn telefoon, die op het nachtkastje ligt. 05.30 uur, vertelt het schermpje me.
„Kom maar,” zeg ik, „dan gaan we naar beneden.” Ik hijs mezelf overeind, zet mijn bril op mijn neus, trek een badjas aan en neem m’n jongste mee de trap af. We beginnen de dag vroeg vandaag. Alweer.
Het bioritme van mijn jongste lijkt behoorlijk in de war te zijn de afgelopen weken. Steeds vroeger wordt hij wakker. Mijn oudste legde ik op zulke dagen gewoon terug in bed met de mededeling: „Nog even slapen hoor schatje. Het is nog geen ochtend.” Dan mopperde hij wat, maar viel dan vaak toch wel weer in slaap.
Tegenwoordig is het een ander verhaal. De ochtenden zijn een soort domino-effect. Als de eerste van mijn jongens wakker is is het zaak hem zo snel mogelijk mee naar beneden te nemen, voordat hij één van zijn broertjes wekt. Waarvan dan nummer drie ook geheid wakker wordt.
En daar zit ik dan. Nog voordat de rest van de wereld wakker is zit ik al in de woonkamer met een uitgeslapen, energiek kind. We horen buiten de eerste vogeltjes kwetteren en we zien de krantenjongen door de straat fietsen. Dat klinkt heel gezellig, maar ik ben geen vogeltje! Last time I checked had niemand van ons nog veren of een snaveltje. Of een cloaca. Wij horen gewoon nog in bed te liggen. Maar feit is: we zijn aan de dag begonnen. So be it.
Hoe overleef je dat?
Zorg dat je aan je rust toekomt
In periodes waarin je kind vaak vroeg wakker is zorg je er beter voor dat je je slaap een beetje ‚inplant’, anders is het niet vol te houden.
- Ga regelmatig vroeg naar bed om bij te tanken
Mij lukt het niet vaak: ik geniet zo van de rust als al mijn kroost ‚s avonds slaapt en ik ben in die late uurtjes nog heel productief. Maar zo af en toe lig ik nog voor half negen in bed en eerlijk: ik begin mijn ochtend dan een stuk uitgeruster.
- Slaap later op de dag nog even bij als je de kans krijgt
Op dagen dat jij en je partner beide thuis zijn, bijvoorbeeld in het weekend, kan je afspreken dat de één vroeg opstaat en nog even gaat slapen als de ander uit bed is.
Bij een eerste kindje kan je de slaapjes van je kind benutten om zelf ook even lekker te gaan liggen.
- Spreek met je partner af dat je om en om de vroege ochtendshift voor je rekening neemt
Als je er duidelijke afspraken over maakt onstaat er in de ochtend geen frustratie over wie er uit zal gaan. Je ligt dan niet tandenknarsend in bed te wachten in de hoop dat de ander in actie komt. Terwijl hij precies hetzelfde ligt te doen. En daar liggen jullie dan, een beetje te patstellingen, dat schiet niet op. Vecht het ’s avonds alvast uit en houd je eraan in de ochtend. En als hij te lang blijft liggen stuur je natuurlijk gewoon je kind(eren) naar boven: “Ga papa maar wakker maken!” Gna.
Wees ’s morgens vroeg een luie ouder
Allemaal leuk en aardig, opstaan met de 5 nog in de klok, maar ik doe wel rustig aan. Ik bouw op dat tijdstip geen Duplo kastelen met mijn peuter en ook knutselen kan wel wachten tot later op de dag. We doen het kalm aan. De televisie aan, een spelletje op de iPad of een bak met speelgoed waar hij leuk zelfstandig mee kan spelen. Mijn jongste vermaakt zich de afgelopen dagen prima met zijn bak met autootjes en een plastic parkeergarage. Hij speelt lekker zelf. Ik drink thee en veeg de slaap uit mijn ogen.
Maak je eigen energie
Als ik zo moe ben van het vroege opstaan voel ik me de rest van de dag vaak vreselijk duf. Mijn ogen prikken en het lijkt wel alsof ik in een luchtbel zit. Hoe je toch energie krijgt? Voorheen dronk ik daar cola en energiedrankjes voor, maar daar ben ik mee gestopt. Toch zijn er andere manieren om ervoor te zorgen dat je wat wakkerder door je dag heen komt.
- Buitenlucht
Frisse lucht doet wonderen. Ga met je kind(eren) wandelen of fietsen. Naar de speeltuin om de hoek, even de eendjes voeren, naar de glasbak of een boodschap doen. Zorg ervoor dat je buiten komt, dan voel je je meteen stukken beter. Pas er wel op dat je tijdens het wandelen niet op je wallen stapt.
- Blijf bezig
Als je met een boekje op de bank gaat zitten kan je er donder op zeggen dat je inkakt. Als je moe bent en je moet toch de dag nog doorkomen, zorg er dan voor dat je bezig blijft. Of je nou lekker met je kind meespeelt, (samen) klusjes in en rond je huis doet of eropuit gaat, dat maakt niet uit, maar als je rustig ergens gaat zitten ben je er geweest. Dan keldert je energieniveau naar een absoluut dieptepunt.
- Beweging
Ik zweer erbij: sporten in de ochtend. Voor mij werkt het beter dan nog even terug naar bed om bij te slapen. Sporten geeft me zoveel energie! Het zorgt ervoor dat ik me niet langer een oude krant voel en na thuiskomst de dag een stuk gemakkelijker door kom. Ondanks het slaapgebrek.
En als je dan ’s avonds zit te knikkebollen voor de televisie, vrezend voor de volgende idioot vroege ochtendshift, bedenk je dan dat clichés vaak waar zijn. Ook deze:
Het is maar een fase. En als je kinderen groter zijn moet je ze waarschijnlijk ’s morgens hun bed uit jagen.
Tot die tijd: sterkte! Ik en mijn wallen voelen met je mee.