Toen er van de week een flesje bellenblaas open raakte in mijn tas (don’t ask!), vond ik in één van de negenentwintig vakjes een rode, geruite Moleskine uit 2010 terug.
Met een paar nu compleet doorgelopen succesrecepten. Als je weet wat er stond kan je ze nog ongeveer lezen. En da’s boffen voor jullie, want nu kan ik mooi even het recept voor Caramel Shortbread delen, dat ik ooit kreeg van Dominique-van-de-taartenworkshop.
Het wordt ook wel Millionaires Shortbread genoemd trouwens, of shortcake, maar het is allemaal hetzelfde. Een zalig zoete karamelvulling, op een bodem van zanddeeg, met een dakje van knapperige chocolade.
Dominique-van-de-taartenworkshop had een schaaltje shortbread op tafel staan tijdens het uitleggen van hoe rol je een klont zelf gekleurde marsepein uit tot een gelijkmatige lap voor over een taart. Van dat laatste heb ik niet heel erg veel onthouden, maar die kóekjes! Een misdaad tegen de slankheid, maar zo ontzettend lekker!
En gelukkig hoeven de bikini’s voorlopig nog niet aan, dus je kan dit recept gerust nog uitproberen. Het past trouwens ook perfect in de huidige veggie-trend!
Caramel Shortbread – het recept!
Wat heb je nodig:
Voor de bodem:
- 55 gram suiker
- 120 gram roomboter
- 180 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
Voor de vulling:
- 110 gram boter
- 110 gram bruine basterdsuiker
- 2 e.l. stroop (golden syrup als je supermarkt dat heeft, maar pannenkoekenstroop kan ook)
- 400 ml. gecondenseerde melk (blikje van Friesche Vlag, vaak bij de houdbare melk of in het ‘toko-schap’ van je supermarkt)
- 1 zakje vanillesuiker
Voor de topping:
- 180 gram pure chocolade
Hoe maak je het?
Zet je personenweegschaal ergens ver achterin een kast. Of beter nog: achter één van de schotten op zolder. Want hem wil je de komende dagen even niet zien. Done? Mooi. Dan kan je echt van start!
De bodem
Wrijf de roomboter door de suiker en het meel en voeg een snufje zout toe. Het wordt een heel kruimelig deeg.
Doe het deeg in een ingevet vierkant bakblik van ca. 24 cm. (maar rechthoekig of een springvorm werkt natuurlijk ook).
Prik gaatjes in de bodem en bak het ongeveer 20 minuten op 180 graden.
Laat de bodem na het bakken afkoelen en laat -em in het blik zitten!
De vulling
Doe alle ingrediënten voor de vulling in een pan en verwarm op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten. Draai het vuur wat lager en laat de vloeistof langzaam (8-10 minuten) een karamelkleur krijgen. Het mag zachtjes koken. Als de vloeistof wat is ingedikt is deze klaar. Trust me: je ziet het vanzelf! Blijf er wel bij, zodat je karamelvulling niet verbrandt, want dat kost je je pan én – erger nog – je koekjes!
Giet je vulling over de koekbodem en laat het heel goed afkoelen. In de koelkast gaat dat het snelst.
Als de vulling van je shortbread is afgekoeld kan je de topping maken.
De topping
Smelt de chocolade (au bain marie of in de magnetron) en verdeel deze over de caramel. Ga er niet (of in elk geval zo min mogelijk) met een spatel of lepel over om het egaal te krijgen, want dan droogt je chocolade niet mooi glanzend op.
Laat afkoelen in de koelkast en snijd je caramel shortbread zodra de chocolade wat gestold is (30 – 60 minuten) in kleine vierkantjes. 5×5 cm. is groot genoeg, want het is enorm lekker, maar ook enorm machtig! En je kan natuurlijk altijd gewoon drie stukjes nemen.
Wees niet al te pietluttig op die vierkantjes trouwens: ik krijg ze nog altijd niet netjes, maar dat doet echt niets af aan de waanzinnige smaak. En er kan in ieder geval geen twijfel over bestaan dat het home-made koekjes zijn!
Ga jij ze proberen? En heb jij een succesnummer, qua bakken?
Klinkt lekker. En het aantal ingrediënten valt gelukkig mee.
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Getver!
Okéééé…het is maar dat wij al in mei op vakantie gaan en het bikiniseizoen dus iets te dichtbij is naar mijn goesting, of dit stond hier morgen op het menu. Ik bedoel wie heeft nu eigenlijk groenten nodig, right? Om maar te zeggen dat ik aan het watertanden ben bij de omschrijving alleen al 😀
Claire onlangs geplaatst…Salsa Tequila Corazon
OMG Die is te lekker!
Heb hem ook al eens gemaakt met een wit chocolade dakje en kokos mmm
past alleen nu ff niet in mijn missies voor Maart…
Wij.zijn hier thuis fan van molukse baksels..pandan sponge cake en kue mangkok bv.
Oeh, met witte choco is wel een heel goed idee ook! *noteert*
Dat ziet er zo lekker uit! Ik at die eens op een kerstmarkt en wil die al langer eens maken. Dank voor het recept!
gerhildemaakt onlangs geplaatst…Verbeelding Book Challenge update februari
Graag gedaan! Laat je het me weten als je het geprobeerd hebt? 🙂