Webkim.nl

het zoveelste hardloopblog

  • Over Kim
  • Archief
  • Contact

Eropuit: familierondleiding Rijksmuseum

3 januari 2015 Door: Webkim

Ik heb geen bucketlist. Je weet wel, zo’n lijst van dingen die ik nog wil doen voordat ik dood ga, want dat hoop ik namelijk nog lang niet te gaan.

Ik heb wel wat dingen die ik gewoon heel graag ooit zou willen doen. Maar die staan niet op een lijst. Ze zitten gewoon ergens in een laatje in mijn hoofd. Mijn buckethoofd.

Begin deze maand, toen we plannen voor de kerstvakantie zaten te maken, trok ik het laatje weer eens open. Wat lag er ook alweer allemaal in en zouden we daar iets mee kunnen in de Kerstvakantie? En jawel! Daar ergens tussen parachutespringen en heel veel citytrips maken en ónder een weekend weg met mijn moeder lag het: het Rijksmuseum.

Daar wil ik al sinds jaar en dag een keer naartoe en na alle media-aandacht rondom de verbouwing was ik helemáál benieuwd geworden. En omdat het ook nog eens een perfect cultuuruitstapje voor de kinderen was hield niets me nog tegen.

Familierondleiding

We boekten een familierondleiding en namen die term erg serieus. Dus kochten we kaarten voor Frank en mij, voor kleuter Morris (4), grote broer Thomas (6)  én voor opa.

Even na tienen voegden we ons bij een stuk of vier andere gezinnen en bij onze gids Michelle, die ons allemaal voorzag van naamstickers en ons meetroonde het Rijksmuseum in. Over haar schouder een hele grote tas met spullen die de kinderen meteen nieuwsgierig maakten. Wat zou daar allemaal voor interessants in zitten?

In een uurtje tijd zouden we een tripje door de geschiedenis maken; van de zestiende naar de twintigste eeuw.

Interactief

Mijn kinderen houden wel van interactief; geef ze een iPad en ze zijn er niet vanaf te meppen. Deze rondleiding was interactief 1.0 en het was in één woord fantastisch!

Voor elk verhaal dat Michelle vertelde had ze in haar grote tas attributen om het te illustreren. Zo stond er een heel peloton kindertjes te ruiken aan een flesje: “Zo moet het ongeveer geroken hebben in een schilderswerkplaats” en bekeken we met z’n allen bladluisschildjes met een loep. “Welke kleur verf denk je dat je hiervan kan maken?”

En het werd beter en beter! Iedereen luisterde geboeid naar een verhaal over Michiel de Ruyter: “Wat denk je dat dit voor een meneer is? Een piraat? Nee, al zouden de Engelsen dat waarschijnlijk wel zo zien. Hij was een admiraal. En dat heeeeele grote stuk hout daar boven de deur is een stuk van de achtersteven van een schip. Dat heeft hij van de Engelsen gepikt.”

Rijksmuseum

De kinderen telden de kanonnen in een schaalmodel van een 17de eeuws oorlogsschip en werden in twee teams verdeeld – Engeland en Holland – om elk een ‘kanon’ te proberen te laden met buskruit, katoen, een kogel en lont. Maar in welke volgorde? En dat onze gids Michelle aan de kinderen stond te schudden “Ohjee! Wat een wilde zee! Whoops! Daar gáát je kogel!” bemoeilijkte de gewichtige zaak ook nogal.

Rijksmuseum

En wat voor probleem had meneer De Ruyter eigenlijk? Onze gids fluisterde het één van de kinderen in het oor met een trechter met een slang eraan en ze gaven allemaal de boodschap aan elkaar door. Waarna Morris, die als laatste in het rijtje stond, het mysterie ophelderde voor de volwassenen: “Hij was ontzettend doof!”

Natuurlijk stonden we ook uitgebreid stil bij de Nachtwacht.

Rijksmuseum

De kinderen kregen een zaklampje, om net als Rembrandt te schilderen met licht. Onze gids had mooie verhalen over het meesterwerk en daarna mocht een deel van de kinderen het reconstrueren – wie staat waar, hoe houden ze hun handen, waar kijken ze heen? – terwijl de anderen het licht op de juiste plaatsen moesten schijnen. Zo ontzettend leuk!

Rijksmuseum

We stonden ook nog stil bij de gerestaureerde architectuur van het museum, zoals in de Voorhal. “Dit is de enige plaats in het museum waar je mag rennen. Ga je sterrenbeeld maar zoeken in de mozaïeken op de vloer. Klaar voor de start?!”

En we bekeken wat geschiedenis, want het Rijks wil kunst, cultuur en geschiedenis mengen en daarom staat er op de bovenste verdieping bijvoorbeeld ook een echt gevechtsvliegtuig. Waar je als piloot niet heel comfortabel in zat, zo met je hoofd boven de vleugels in de open lucht; mijn jochies waren er van onder de indruk.

rijksmuseum

Yay or nee?

RijksmuseumTja, dat laat zich raden op basis van wat ik hier boven schreef: YAY! Ga vooral, het is fantastisch leuk!

Wij troffen een geweldige gids, boordevol kennis, die de kinderen bij voortdurend bij hun naam aansprak en hen overal bij betrok. Ik denk dat dat bij elke familierondleiding zo zal zijn.

Wij boekten een rondleiding op zaterdag om 10.00 uur. Het was nog niet superdruk, maar toen wij rond een uur of 12 het museum verlieten stonden er dikke rijen buiten en was het binnen al erg vol. Ik zou je dus adviseren om vroeg te gaan.

Het is dat we niet om de hoek wonen, anders zou ik heel graag nog eens teruggaan voor de Gouden Eeuw tentoonstelling, die me ook zo mooi lijkt en om gewoon nóg langer rond te dwalen tussen al dat indrukwekkends in dat enorm mooie gebouw. We gingen nu vooral voor de kinderen en ik ben blij dat ik zelf nog stiekem een paar Van Goghs heb kunnen meepikken. Figuurlijk dan!

Bij vertrek kocht ik voor de jongens nog gauw Het Grote Rijksmuseum Voorleesboek, zodat we thuis nog lekker kunnen nagenieten.

Was jij al in het nieuwe Rijksmuseum? Heb je andere aanraders qua cultuur met kinderen? Ik lees graag van jullie in de comments!

Ook leuk om te lezen!

  • Eropuit – het Rijksmuseum zegt: kom zelf tekenen!Eropuit – het Rijksmuseum zegt: kom zelf tekenen!
  • Eropuit: Slot LoevesteinEropuit: Slot Loevestein
  • Eropuit: Sterrenstrand Terspegelt – een binnenstrandEropuit: Sterrenstrand Terspegelt – een binnenstrand
  • Eropuit: IrrlandEropuit: Irrland
  • Eropuit: de JulianatorenEropuit: de Julianatoren
  • Eropuit: De Fantastische Meneer Vos ( + winactie)Eropuit: De Fantastische Meneer Vos ( + winactie)
0

Reacties

reacties

Over Webkim

Ik ben Kim, 43 en ik loop hard. Ik heb drie kinderen, alledrie jongens, dus je kan wel nagaan dat het HEERLIJK is om de rust op te zoeken op mijn hardloopschoenen. Intussen ben ik - sinds 2017 - zo verknocht geraakt aan hardlopen, dat ik zeven marathons liep. Wil je nog meer over me weten? Dat mag!

Comments

  1. Asta says

    4 januari 2015 at 17:53

    Het voorleesboek is geweldig! Ik lees het gedicht bij het ‘Joods bruidje’ al maanden elke middag voor het slapen gaan voor aan mijn baby. Ik heb zo’n zin om het schilderij over een paar jaar in het echt met haar te gaan gaan bekijken 🙂

  2. Rikste says

    3 januari 2015 at 21:32

    Wauw dat klinkt echt geweldig! Ik wil ook! Jammer genoeg voor ons ook niet echt om de hoek. En misschien nog even wachten tot Finn vier is. Maar gaat in mijn ‘buckethoofd’!

  3. Jesca says

    3 januari 2015 at 21:24

    Ik was er begin dit jaar voo4 een priverondleiding (cadeau gedaan) – zeer geslaagd! We gaan zeker nog ens terug met de kinderen. Hier in de buurt, ijn Naturalis en het Kinderboekenmuseum ook echt aanraders.

  4. Minous Willemsen says

    3 januari 2015 at 20:25

    Wauw, zo klinkt het rijksmuseum wel leuk….ik ben er ooit héél lang geleden met school geweest en vond er niks aan…..maar ja, toen was het nog een duf museum…
    Wij gaan wel regelmatig naar musea met de kids, maar tegenwoordig zijn die gewoon veel leuker dan toen….ik ga deze dus ook even onthouden!

    • Webkim says

      3 januari 2015 at 20:50

      Het is echt een enorme aanrader wat mij betreft. Heb jij nog tips voor mij?

Volg Webkim hier voor meer!

  • 1,634 Fans
  • 1,760 Followers
  • 2,271 Followers
  • 829 Followers

Hoi!

Webkim

Ik ben Kim, 43, happily married en moeder van 3 jongens (14, 12 en 10).

Tussen het boterhammen aanslepen, me het leplazarus wassen , hardlopen en kilometers dwalen met de hond door blog ik hier ook weer soms. Over weer fit worden, over hardlopen, over moederschap, over mij en over Leuke Dingen.

Leuk dat je komt lezen!


Categorieën

Zoek je iets?

Categorieën

Zoek je iets?

Copyright © 2022 · Webkim.nl alle teksten en beelden op deze site zijn, tenzij anders aangegeven, eigendom van Kim Heerschop