Ik heb er al zo vaak verhalen over voorbij zien komen op Twitter, op Facebook en op fora: afzwemmen voor het B-diploma. En eigenlijk heb ik ze altijd een beetje genegeerd. Want het is net als met bungeejumping, afrijden of bevallen: je voelt pas hoe het is als je er zelf voor staat.
Toen we naar bijna twee jaar eindelijk met een kind met natte krullen en een A-diploma naar huis reden was niet alleen hij de koning te rijk, maar ook zijn vader en ik. Het was gelukt! Maar omdat ons verteld was dat je met de zwemlessen voor A te weinig uren maakt om een bekwame zwemmer te worden besloten we om oudste in te schrijven voor B.
Hè gat, het gat
Mijn grote krullenbol zwemt inmiddels hartstikke lekker. Hij is sterk, hij houdt het allemaal prima vol en hij heeft er schik in. Maar oh jee, dat gat!
Voor het A-diploma wordt er ook al door een gat in een stuk zeil gezwommen, maar dat is maar drie meter. Een kwestie van in het water duiken, tjoep, en klaar. Voor het B-diploma is die afstand 6 meter. Dat betekent dat je er na je duik echt onder water naartoe moet zwemmen. En hoe hard mijn knul ook bikkelt, het lukt hem nog niet.
Het Gat is een vereiste in elk zwem-ABC: het is bedoeld om te testen of een kind zich kan oriënteren onder water en de weg naar boven weer kan vinden.
Oefenen
Op les hoeven de kinderen maar één keer per les een poging door Het Gat te doen. Te weinig om zoden aan de dijk te zetten. Terwijl het diplomazwemmen alweer voor de deur staat. Tijd om te oefenen dus!
Om te beginnen met duiken. Want een mooie scherpe duik is het halve werk. Dan overbrug je de halve afstand al en ben je er een stuk sneller dan wanneer je je als een eetkamertafel in het water stort.
In de herfstvakantie vinden we hopelijk tijd om nog een middag naar het zwembad te gaan om spelenderwijs nog wat oefenen met onderwaterzwemmen en duiken.
Druk
Hopelijk haalt dat oefenen de druk er ook wat af. Want dat het keer op keer niet lukt maakt mijn jochie niet zekerder van zijn zaak. Hij lijkt elke week een centimeter kleiner als Het Gat in het water hangt en hij op het startblok staat. En als ik die snoet zie waarmee hij hoestend en proestend na een meter of 4,5 boven komt zou ik het liefst zelf met kleren aan in het water springen om hem een dikke knuffel te geven.
Wij gaan dit de komende weken samen wel tackelen hoop ik. Thomas en ik: wij zijn niet voor één gat te vangen.
Welke zwemlesmoeilijkheden ondervonden jullie al? Watervrees? Gat-issues? Onaardige juffen? Kleedkamergevechten? Ik wil het allemaal weten.
Toen ik jaren geleden moest afzwemmen hadden we gelukkig nog geen gat waar we door heen moesten zwemmen maar wel een bepaald punt waar we voorbij onderwater moesten zwemmen. Was een lijn op de grond na 7 meter volgens mij. Verschrikkelijk vond ik dat. Ik voel nog weer die spanning die ik had terwijl ik met knikkende knietjes op de kant stond. Het lukte me gewoon niet. Uit eindelijk daardoor mijn B diploma niet gehaald, puur op dat stukje wat niet lukte door faalangst. Maar de rest lukte wel, ik kan inmiddels prima zwemmen. Dus hoe het ook went of keert, het komt wel goed! Succes met je mannetje, ik hoop dat het hem wel lukt!
Zwemles… zelf heb ik echt een grote hekel aan zwemmen, dat komt door het schoolzwemmen van vroeger…
Onze oudste haalde alle drie haar diploma’s in 14 maanden. Ze besloot dat ze graag beter wilde leren zwemmen, ze ging swimkick doen, een techniekschool voor alle zwemslagen en nu zwemt ze wedstrijdjes. Haar B diploma was een ‘dingetje’, door het gat. Ze haalde het telkens maar niet, het lukte gewoon elke keer net niet! Volgens mij is dat gat voor de meeste een ‘dingetje’.
De jongste zwemt een dik jaar en zit pas net in het diepe… die vindt het wel prima zo’n beetje spelen in het water en kletsen met haar vriendje.
Nathalie onlangs geplaatst…Bijna… Symphonica in Rosso en onze dochter!
Drie diploma’s binnen anderhalf jaar?! Ik geloof dat je een nieuwe Inge de Bruin gebaard hebt! Zelf ben ik ook niet zo’n zwemmer, ik blogde er al eens over, ik vind het heerlijk in het water, maar ik voel me onprettig in het zwembad.
Het Gat herinner ik me nog heel goed! Dat was voor mijn kinderen ook de grootste hinderpaal voor het diploma.
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Maismoe
Maar het is dus wel gelukt! Dat geeft de Webkim moed. Hebben ze het in één keer gered?
Ik heb echt nog nooit van ‘het gat’ gehoord! In mijn tijd bestond dat denk ik nog niet, en in België zijn er geen centrale regels of een diploma-systeem. Het klinkt in elk geval wel nuttig om het te leren. En moeilijk, dat ook.
geertruurzaam onlangs geplaatst…Papieren huwelijk
Hoe zit het zwemlesgebeuren bij jullie in elkaar dan? Is er dan vanuit de overheid helemaal geen toezicht op kwaliteit enzo?
Zoon van een collega heeft ook grote gat-issues nu hij voor zijn B aan het gaan is. Zijn hoofd is al boven water voor zijn voeten onder zijn. Zijn juf blijft maar aardig en zegt, de volgende keer gaat het vast wel. Maar ja, daar helpt ze hem niet echt mee (hij is ondertussen 8 jaar oud).
Gelukkig is een andere collega zwemcoach en ze gaan ook flink oefenen. Hij kan trouwens ook de sleutels van de bodem af halen of zo. Het hele onderwater zwemmen snapt hij werkelijk niet. Hij komt steeds boven.
Wat vreemd trouwens dat ze per les maar een keer oefenen. Bij mijn dochter doen ze het meerdere keren achter elkaar. En geven heel gericht tips per keer. Dat schiet aardig op.
Sneu he? Ik zie er in de lessen wel meer kinderen mee worstelen en het wordt dan ook zo Groot. Terwijl het in feite gewoon een handigheid is die je moet aanleren: een mooie scherpe duik, niet te diep, en dan onder het wateroppervlak recht naar Het Gat.
Ik zie veel kindjes niet goed duiken, of de diep, waardoor ze al veel van hun adem verliezen aan de duik.
Ik heb zelf niet door een gat hoeven zwemmen in de jaren 80, maar we moesten wel een bepaalde afstand onder water zwemmen: je moest bovenkomen ná de streep op de bodem.
Dat gat bij B ging net met de ‘we laten ons als een steen in het water vallen’ methode. Maar dat gat voor c is gewoon nog verder en ineens onhaalbaar. Dat wordt dus oefenen met duiken inderdaad. Ik kan me heugen dat wij dat vroeger gewoon op les leerden, maar dat zit kennelijk niet meer in de eisen.
Poeh, voor C is het zelfs 9 meter lees ik net. Ja, dan heb je de techniek echt wel nodig. Ik kon zelf vroeger de hele lengte van het zwembad onder water zwemmen. Was ik apetrots op! Ik geloof niet dat mijn oudste nog door wil voor zijn C, maar hij mag het zelf weten. A en B moesten van ons. C is optioneel.
Zoon 1 had twee pogingen nodig voor B, maar wil zelf zo graag zijn C, dus tja. En wat jij zegt, vroeger was het op elke vakantie het eerste wedstrijdje dat we deden: wie het eerst onder water van de ene naar de andere kant kon. En dat werd gehaald door een perfecte duiktechniek, want zo goed en netjes zwem ik zelf ook niet. We gaan dus maar weer oefenen.